Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
23 oktober 2009

LIOF: Duurzaam kantoor 2 miljoen te goedkoop

Platen van LIOF Business Centers bezorgde zijn bouwadviseur Gabriël Bergmans van bouwadviseur PRC heel wat extra denkwerk. Hij wenste een gebouw met een compleet andere maatvoering dan gebruikelijk, zodat hij zijn huurders heel snel units kan aanbieden die razendsnel op maat te maken zijn.

Platen in P+ BouwTrends: “Ik loop alweer heel wat jaartjes mee en ik beheer inmiddels twaalf bedrijvencentra. Uit ervaring weet ik: de ondernemers van nu vragen om een flexibel gebouw, op een goede locatie, waar je goed kunt parkeren. Als het aanbod ze bevalt, willen ze er morgen in. Dat gaat meestal niet, wanneer je in de binnenruimte eerst tussenwanden op moet bouwen. Dat kost je zeven weken. Toen vond ik een aanbieder van flexwanden van een meter breed. Daar konden ook kasten in worden verwerkt, of een deur. En ze zijn binnen één dag te plaatsen. Maar binnen bestaande gebouwen passen die elementen dus net nooit. Dan moet je elke keer weer gaan aanpassen. Dus wilde ik een gebouw met bedrijfsunits van precies zeven meter lang, goed voor zeven panelen.”

Schaterlachend: “De voorbereiding wordt daardoor wel lang, hè? We hebben bouwadviseur PRC gevraagd vooraf een pakket van eisen op te stellen voor onze architect, zodanig dat de wanden in het nieuwe gebouw zouden passen. Het lijkt de omgekeerde wereld, maar het is voor de praktijk van een bedrijfsverzamelgebouw heel logisch.”

De huur van bedrijfsruimtes in dit bijzondere gebouw ligt door alle zuinigheidsmaatregelen tientjes de vierkante meter goedkoper dan vergelijkbare panden in Limburgse steden. Wie zoekt naar een representatieve bedrijfsruimte komt in Maastricht niet onder de 140 tot 145 euro huur per vierkante meter uit. Reken in Roermond op 140 tot 160 euro de vierkante meter. In Borrekuil begint de kale huur bij 120
euro.

P+ webtip: BouwTrends 9

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier