Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
23 oktober 2009

Fietsfabriek: Turk verandert straatbeeld Nederland

De Fietsfabriek heeft ook een echte fabriek. Een jaar geleden werd die in het Turkse Büyükcamili geopend, Cihangirs geboortedorp, zo’n 150 kilometer ten oosten van de hoofdstad Ankara. Niet voor niets besloten ze een fabriek te openen in het onherbergzame hart van Anatolië.

“Het was een bewuste keuze. Ik wilde iets terugdoen. Ik zag het dorp leeglopen door gebrek aan werkgelegenheid. Daar komt nu, langzaamaan, verandering in”, zegt hij trots. 28 Mannen werken aan de frames in zijn Bisiklet Fabrikasi oftewel De Fietsfabriek. Het is niet alleen werkgelegenheid creëren, maar zeker ook een fatsoenlijk loon en goede werktijden hanteren. “Iedereen werkt veertig uur per week en niet meer.”

In Turkse commerciële bedrijven wordt veelal ook op zaterdag gewerkt. In Cihangirs bedrijf niet. De lonen in Cihangirs fabriek variëren van zes- tot achthonderd euro per maand. “Behalve twee leidinggevers, die verdienen 1500 euro per maand.” Ter vergelijking: het minimumloon in Turkije ligt op 660 lira, in euro’s ongeveer de helft, dus 330 euro.

Cihangir heeft meer plannen in zijn geboortedorp. Naast De Fietsfabriek heeft hij de kledingwinkel YC Clothing opgezet. “Veel vrouwen in het dorp helpen bij het naaien van de handgemaakte kleding. Die wordt hier verkocht en de opbrengst gaat terug naar dorp.” Ook financiert De Fietsfabriek een landbouwproject, om de bevolking te helpen op een milieuvriendelijke manier te verbouwen. “Alles is onderdeel van een groter plan om het dorp weer aantrekkelijk te maken voor jonge generaties. Als het goed is, liggen er straks ook fietspaden in mijn dorp. Dat zal een unicum zijn in Turkije.”

P+ webtip: Artikel in P+ over Fietsenfabriek