Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 oktober 2009

Passiefhuis: Zonneboilers op tussenplatje

Nieuwe Passiefhuizen verbruiken helemaal geen energie meer. Maar daar worden wel wat kunststukjes voor uitgehaald. De woning moet op het zuiden zijn gericht, om met grote raampartijen alle zonnewarmte te kunnen vangen. In de noordgevel zitten vaak nauwelijks meer ramen. Bij bestaande huizen is de ligging een gegeven: je kunt het Noordereiland in Rotterdam niet een kwartslag draaien. Daar is de historische Scheephellingstraat te vinden.

Architect Laane: "Daarom mogen gerenoveerde Passiefhuizen wel iets aan energie kosten. Een verbruik van 25 kWh per vierkante meter is toegestaan. Een nieuw gebouwd Passiefhuis mag niet meer dan 15 kWh per vierkante meter nodig hebben" De woningen zijn hierdoor vier tot vijf keer energiezuiniger dan wettelijk verplicht is. Hier op de Scheephelling werd alleen al wat warmte betreft een duik gemaakt van minimaal 230 kWh per vierkante meter naar zowat niks.

Laane durfde de uitdaging aan en laat nu trots weten dat hij de eerste architect in Nederland is met het internationaal erkend certificaat 'PassiefBouwenKeur' voor neerzetten een gerenoveerde woninbouwcomplex. "Het is geen geringe meting, die daarvoor wordt gedaan. Het hele huis werd afgeperst, om met infrarood licht te kunnen zien of er ergens lekken zouden zijn. Ze vonden er in het hele complex maar eentje, door een kabeltje door een plafond. Dat was snel verholpen. En dan heb je heel open huizen, met mooie grote ramen. Daar houden we hier in Nederland van. De in Duitsland volgens Passiefhuis-principes verbouwde huizen zijn net bunkers, met die kleine kijkgaatjes. We hebben de Duitse referenties dan ook niet gebruikt." Waarom Laane de moed had? "Wij zijn renovatiespecialist. Wij hebben fabrieksgebouwen een nieuw leven gegeven. Voor heel weinig geld een nieuwe functie aan de samenleving terug gegeven. Wij zijn geen architecten met een groot ego, die door middel van nieuwbouw een monument voor zichzelf willen neerzetten. Zelfs in de renovatiebouw duiken die al op. Wij zijn daar tegen."

P+ webtip: Villanova Architecten