Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
30 oktober 2009

L'Oréal: Kleurspoelingen dankzij koeienpoep

L’Oréal Libramont, vestiging van de cosmeticagroep, is sinds 35 jaar gelegen in het zuiden van België. Ze is gespecialiseerd in de productie van kleurspoelingen en haarproducten. Ze biedt momenteel ongeveer aan 400 mensen werk.

Het hoogtechnologische concept biedt middelgrote tot grote bedrijven de mogelijkheid om op een zeer efficiënte en duurzame manier om te gaan met hun energieverbruik. Met Bio Energie Libramont realiseren Eneco en Bio Energie Europa hun eerste grote installatie bij een industriële afnemer. Op dit moment zijn er echter al meer vergelijkbare projecten in ontwikkeling- of bouwfase bij zowel Waalse als Vlaamse bedrijven. Een uitrol die werkgelegenheid creëert voor honderden mensen in de komende jaren tijdens de bouw van de installaties, waarvan ongeveer 150-200 personen rechtstreeks en permanent werk zullen vinden in België.

In 2007 kondigde de Belgische dochter van Eneco aan fors in te zetten op de ontwikkeling van duurzame energieprojecten. Eneco België bouwt haar positie in hernieuwbare energie uit zowel op gebied van biomassa als wind (overname van Air Energy en Evelop België). Binnen de technologie “biogas” worden jaarlijks volgens planning een vijftal installaties gebouwd, goed voor een investering van jaarlijks 75 miljoen euro.

Het gerealiseerde project is voor L’Oréal een belangrijke stap om haar wereldwijde CO2 uitstoot tegen 2015 met ruim 50 procent te reduceren. Het schoonheidsconcern, ook eigenaar van de Body Shop, wenst haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen tot een absoluut minimum te beperken om de uitstoot van CO2 te vermijden. Zo loopt er ook al een studie voor de Franse fabrieken om gelijkaardige concepten toe te gaan passen.

P+ webtip: Bio-energie in Libramont