Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 november 2009

Brilmontuur: niet van schildpad maar van waterbuffel

De prijs van een montuur van natuurlijk materiaal ligt veelal hoger dan die van de meest exclusieve merken als Dior, Gucci en Tom Ford. Ook al zijn deze brillen simpelweg van kunststof gegoten in oplagen 160,000 exemplaren per dag, bij Luxottica in Noord-Italië. Graas (1976) weet wel waarom. “Ik ben in de werkplaats van Hoffman in Duitsland geweest. Het is handwerk. Een medewerkster kan maar vijf tot zes monturen per dag maken. Het is bijna zielig.” Maar de zaken gaan zo goed, dat ook de grote merken opdrachten aan Hoffman geven. Jasper pakt een montuur: “Dit pootje van deze Cartier bril is ook van buffelhoorn, in opdracht gemaakt en in de eigen Cartier-werkplaats verwerkt.”

Het voordeel van hoorn? Graas: “Het is krachtiger materiaal dan kunststof. Wanneer ik een pootje verwarm, kan ik er een knoop in leggen. Wanneer ik het opnieuw verwarm keert het exact terug in de oude vorm. Het is een heel licht materiaal, vergelijkbaar met titanium. Het blijft ook mooi. Klanten krijgen een potje met natuurlijke verzorgingscrème mee, om af en toe mee in te smeren. Dan blijft het materiaal mooi glimmen. De bril is geschikt voor mensen die allergisch zijn voor kunststoffen of het nikkel in metalen monturen.”

Over smaak valt niet te twisten, maar Hoffman heeft zonder meer een aantal talentvolle designers in dienst. Ze ontwerpen buitengewoon artistieke modellen: denk aan de gezichtsbepalende monturen van Youp van ‘t Hek of de journalist Jan Kuitenbrouwer. Of ze lijken gemaakt te zijn voor in de bestuurskamers van grote concerns en banken, m/v. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten, want ook in Washington zijn de Duitse waterbuffelmonturen te koop.

Als de zaken zo voorspoedig gaan, weet Graas dan zeker dat de buffels niet vroegtijdig aan hun einde komen? “Nee hoor, alles krijgt zijn tijd. Als de dieren gestorven zijn, en de hoorn wordt afgehaald, is die nog gevuld met dierlijke resten, vlees. De hoorn wordt dan een paar maanden in de aarde begraven, totdat micro-organismen alles hebben schoon gegeten.”Nog een waarschuwing aan hondenbezitters: "Laat je montuur niet slingeren. We hebben al eens een montuur terug gekregen dat voor kluif was aangezien." De prijzen van de Hoffmann-monturen beginnen rond de 700 euro.
 
P+ webtip: Jasper Bril Design

P+ webtip 2: Hoffmann Natural Eyewear