Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
03 november 2009

Indianen plukken biologische Cuma wijndruiven

Het meest bijzondere aan de Cuma wijn is misschien nog wel het ‘zero farming’ concept waar het wijnhuis mee werkt. Vijftien jaar lang hebben de wijnkenners van Michel Torino (dat al vanaf 1892 kwaliteitswijnen produceert) gewerkt aan het maken van wijn op geheel ecologische wijze.  Zo worden de wijngaarden enkel bemest door schapen die tegelijkertijd het onkruid grazen en worden er alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Mieren, die in het wijngebied een grote plaag kunnen vormen, worden op natuurlijke wijze bestreden met kieselgur (aarde die bestaat uit fossiele algen).
Dat de Aymara indianen meewerken in de productie en delen in de winst, heeft te maken met de filosofie van het wijnhuis: wijn maken die in totale harmonie is met de omgeving en die de tradities van de Aymara respecteert. Het is een stam die er al woonde voordat de Inca’s de dienst uitmaakten respecteert.
De Cuma-wijn is niet alleen ecologisch verantwoord, hij is vooral ook lekker. De wijngaarden staan in het zogenaamde Salta-gebied dat een van de beste wijnen van Noord-Argentinië produceert. Bij ’s werelds meest invloedrijke wijnrecensent, de Amerikaanse Robert Parker, scoren wijnen van Michel Torino 88 tot 91 van de 100 punten. De bijbehorende beschrijving: uitstekende, bovengemiddeld tot zeer goede wijnen.
Op de website van Goodforall die de wijnen verkoopt en wiens medewerkers ook zelf een kijkje zijn gaan nemen in het gebied, staan enthousiaste smaakbeschrijvingen. Zo heeft de witte Cuma Torrontes & Malbec een ‘fris groengele’ kleur: “Maar wow, wat een geur. Een boeket vol rozen met daarnaast ook veel als sinaasappel en lychee.”
De Cuma Malbec heeft “een levendige kleur van zwarte kersen en paarse viooltjes. Heerlijk rijpe smaak met veel gedroogd fruit zoals rozijnen en dadels. In de afdronk wat noten en kruidigheid.” De Cuma Cabernet wordt omschreven als “een paars rode flonkerende wijn met een heerlijke geur van zwarte bessen en een forse dosis mediterrane kruiden.”
De Cuma wijn is per doos van zes flessen te bestellen en heeft een prijs van 51 euro.

P+ webtip: Cuma bij Goodforall