Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 november 2009

Rijsimulator wijst zuinigste chauffeur van de zaak aan

Van Luttervelt over zijn simulator: “Je neemt als bestuurder plaats en je maakt een rit van tien minuten. Eerst makkelijk door het buitengebied, om te wennen aan de drie schermen. Daarna in de bebouwde kom van een niet bestaande Nederlandse stad. Maar wel met alle Nederlandse verkeerssituaties. We moesten zelfs nog wat bugs uit de software halen omdat auto’s van rechts wel heel erg ver over de haaientanden heenschoten…”

Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de Nederlanders Het Nieuwe Rijden kent. Slechts een klein gedeelte van de Nederlanders past het goed toe. Daarom bedacht Van Luttervelt EcoDriving als praktische en concrete invulling. Hij belooft: “In deze test leer je echt hoe je een reductie tot ongeveer 10 procent realiseert. En ook nog eens een meetbare brandstof reductie van circa 10 procent. Dat auto’s zo onzuinig zijn, komt echt voor een deel door menselijk gedrag. Ik ken eigenaren van een Prius die er 1 op 18 mee rijden, terwijl je met zo’n wagen 1 op 28 kunt halen.”

EcoDriving Nederland gaat na het Sustainability congres dus door. De mobiele simulator is te huur. EcoDriving spreekt zelfs over “snackworkshops tijdens evenementen als autovrije zondagen”. En wat krijg je dan na zo’n training? Op de website: “Een unieke feedback tool, waardoor nieuw gedrag volgens een bewezen methodiek wordt aangeleerd. Een rapportage over de resultaten aan de deelnemers en op organisatie niveau. Een korte terugverdientijd (return on investement) van 3 tot 4 maanden per deelnemer, door brandstofbesparing.”

Van Luttervelt: “We blijven de deelnemers volgen. Na de cursus wordt hun persoonlijk record bepaald. Dat zetten we op de website. Dar record is natuurlijk afhankelijk van hun auto. Bij elke keer benzinetanken noteren ze de kilometerstand en geven dit even door. Dan kunnen ze zien of ze nog zuiniger zijn gaan rijden.”

De kosten? Een “snackworkshop” van een hele dag kost 2000 euro. Van Luttervelt: “Maar dan kun je er wel 200 tot 400 mensen doorheen halen.” Er worden ook persoonlijke trainingen gegeven die 90 euro per persoon kosten. Van Luttervelt: “Misschien kunnen de prijzen in de toekomst nog iets omlaag, wanneer we in onze virtuele stad reclameborden ophangen. We hebben abri’s, dus er is rekening met belangstellende adverteerders gehouden.”P+ webtip: Eco Driving Nederland