Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 november 2009

Llink exit: Omroep bestrijdt besluit Plasterk

“Llink heeft niet de vernieuwing gebracht die ze vijf jaar geleden voorspiegelde. Organisatorisch en financieel is het ook niet goed gegaan”, aldus Plasterk in een toelichting. Hij benadrukte dat hij Llink niet het voordeel van de twijfel kon geven, omdat de wet dit niet toelaat. “Ik betreur het voor de personeelsleden.”

Llink weigert zich neer te leggen bij het voorgenomen besluit van Plasterk om de omroep geen definitieve erkenning te verlenen. De aspirant-omroep is van mening dat het besluit op onzorgvuldige wijze tot stand is gekomen en verlangt een onafhankelijk onderzoek, zo liet omroepdirecteur Karlien de Ruijter weten.

“Llink heeft 153.000 leden. Zij hebben bij een afwijzing recht op een grondige en degelijke analyse van onze volledige programmering. Die heeft echter nooit plaatsgevonden”, zegt De Ruijter. Plasterk rept volgens De Ruijter met geen woord over Llinks belangrijkste doelstelling: aandacht vragen voor duurzaamheid.

De minister heeft twijfels bij de stabiliteit van de omroeporganisatie op basis van financiële en managementproblemen uit het verleden. Dit maakt echter wettelijk gezien geen deel uit van de beoordeling van een aspirant-omroep, stelt De Ruijter. Ze benadrukt dat Llink de afgelopen drie kwartalen binnen de begroting is gebleven.

“De voorgenomen afwijzing is niets meer dan een statement om aan te tonen dat de achterdeur van het publieke bestel daadwerkelijk bestaat”, aldus De Ruijter. “De afgelopen periode zijn we door de verschillende adviesorganen steeds weer op andere criteria beoordeeld. Eigen doelstellingen, kijkcijfers, samenwerking, onderscheidend vermogen. Maar het enige dat telt is de Mediawet.” Daarin staat dat een aspirant omroep voldoende leden en toegevoegde waarde moet hebben.

Volgens de mediawet is toegevoegde waarde dat programmas onderscheidend en vernieuwend zijn naar inhoud en strekking. “Llink heeft 153.000 leden. Zij hebben bij een afwijzing recht op een grondige en degelijke analyse van onze volledige programmering”, zegt De Ruijter. “Llink vraagt daarom om een onafhankelijk onderzoek.”

Volgens de minister heeft Llink haar eigen doelstellingen onvoldoende waar gemaakt in de afgelopen vijf jaar. “Hij noemt echter enkel de doelstelling met betrekking tot crossmedialiteit. Afgezien van het feit dat voor ons crossmedialiteit meer is dan enkel internetgebruik, heeft hij met geen woord gerept over onze belangrijkste doelstellingen, namelijk het toegankelijk maken van duurzaamheid en het bieden van handelingsperspectief.”

P+ webtip: Llink

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier