Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
07 november 2009

Koenders en CEO's langer door in duurzame handel

Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking was er ook en had een cadeau meegenomen. Na lovende woorden over de veelbelovende resultaten, de ambitieuze plannen en de brede ondersteuning die IDH in korte tijd heeft weten op te bouwen, kwam Koenders ook financieel over de brug. Hij verlengde het mandaat van IDH met twee jaar tot 2015 en vulde het eerder toegezegde budget van 30 miljoen euro met nog eens 20 miljoen aan (uit te betalen in 2011).
Het IDH is een samenwerkingsverband van bedrijfsleven, ngo's, vakbonden en overheid om sociale en ecologische knelpunten in handelsketens aan te pakken. De organisatie wil als een katalysator fungeren en faciliteert inmiddels programma's voor duurzame ketens voor cacao, soja, tropisch hout, thee, natuursteen en toerisme. Op korte termijn kunnen daar de sectoren katoen en kweekvis bij komen. Samenwerking met de grote spelers in een sector is een uitgangspunt. Zo wordt in het cacaoprogramma samengewerkt met de grootste cacao- en chocoladeproducenten ter wereld. De grootste van allemaal, Mars, wil in 2020 alleen nog duurzaam geproduceerde cacao betrekken. Soortgelijke toezeggingen zijn er van Unilever (thee en palmolie, in 2015), Ikea (katoen, in 2015)en Sara Lee/DE (thee en koffie).  
Voorafgaand aan het congres lunchte minister Koenders met een groep directeuren van grote bedrijven, een ontmoeting die op hun verzoek plaatsvond. Zij lieten weten positief te zijn over IDH, maar ook meer geld nodig te hebben voor verduurzaming van hun eigen activiteiten. Een maand eerder stuurden 54 CEO's van Nederlandse bedrijven en multinationals met een Nederlandse vestiging een brief aan de minister waarin ze toezegden zelf tot 2015 een half miljard euro te zullen investeren in verduurzaming van hun productie en de handelsketen. Extra overheidsgeld zou nodig zijn om vooral meer programma's voor duurzame landbouw op te kunnen zetten.
Koenders incasseerde de brief als steunbetuiging voor zijn beleid, trok de portefeuille voor IDH en stelde vervolgens dat het nu aan de bedrijven is hun beloften waar te maken. "Zo kan ontwikkelingssamenwerking als hefboom fungeren."  
P+ webtip 1: Initiatief Duurzame Handel (IDH)

P+ webtip 2: Accelerating Sustainable Trade

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier