Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 november 2009

InterfaceFLOR: Steeds meer groene kantoorvloeren

In  de productiehallen van InterfaceFLOR in Scherpenzeel lijkt alles bij het oude te zijn. Enorme klossen met garen doen nog steeds denken aan lang vervlogen tijden, aan de textielindustrie aan het begin van de industriële revolutie. Het weefsel dat de machine uitrolt is echter spectaculair dun. Wanneer het met de harde ondergrond wordt samengesmolten, lijkt het bijna geen vloerbedekking meer, maar eerder zeil.“We gebruiken zo veel minder garen en bereiken zo sneller onze doelstelling om zo min mogelijk materiaal te gebruiken”, vertelt ing. Geanne van Arkel, verantwoordelijk voor de communicatie. Ze heeft er een anecdote bij: “We hebben pas de allereerste middelbare school van Nederland van vloertegels voorzien. We krijgen van de docenten jubelende feedback. Wat een stilte in de klas, wat een rust. Weg alle geschuif met stoelen. En dan zijn de tegels ook nog eens beter te reinigen dan zeil, waar stof alleen maar wordt verplaatst bij het zuigen.”

In een andere productiehal zijn de geweven laag en de onderlaag tot een stevig tapijt versmolten. Het wonder van het tegels snijden gebeurt sinds kort met geluid. “Ultrasone geluidsgolven”, zegt Van Arkel. “De frequentie is zo hoog, dat het menselijk oor er niets van opvangt. Maar je kunt er zo perfect recht mee snijden, dat we nauwelijks meer afval hebben. Een heel klein reepje aan de buitenzijde van het tapijt blijft over. Maar ook dat wordt weer verzameld en opnieuw gebruikt.”

Al jaren studeerden zowel de Amerikanen als de Europeanen van InterfaceFLOR op een goede technologie om de krullen en de onderlaag van oud tapijt van elkaar te scheiden. Van Arkel: “Die methode hebben we  nu gevonden. We kunnen dus alle gebruikte vloertegels weer innemen en een nieuw leven geven. Ook vloeren van andere tapijtfabrikanten zamelen we in. Materiaal van de ondervloer gaat weer in de nieuwe onderlaag. De vezels worden geschoond en opnieuw geverfd. Dat kun je natuurlijk niet met alle kleuren doen. Een donkere vezel kun je niet lichtbeige maken. Maar groen gaat goed. En door de kleurschakeringen ontstaat een heel natuurlijk geheel, dat doet denken aan een herfstbos met bladeren, of de bast van een boom. Het voordeel is dat de tegel in elke willekeurige volgorde kan worden gelegd. Het ziet er altijd natuurlijk uit. Ook dat voorkomt weer dat de tapijtleggers onnodig veel tegels moeten versnijden. Alweer: minder afval.” Van Arkel laat de een beige proefvloertje uit RePrise Collection zien, dat inderdaad net zo natuurlijk aandoet als een vloer van echte stukjes plank.P+ webtip: InterfaceFLOR