Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
13 november 2009

Nieuw: Impact Investing

Bugg-Levine mocht op de gong slaan, om de beurshandel op het Damrak af te sluiten. De automatische photoshoot legde de handeling vast. "Daar zal mijn schoonmoeder trots op zijn", meldde de Amerikaan, van de Rockefeller Foundation. Bugg-Levine heeft het gevoel dat investeerders steeds meer op zoek zijn naar sociaal rendement, naast de financiële overwegingen. Maar dan moet ook deze nieuwe doelstelling wel meetbaar zijn. En dat is de taak van het GINN, waarbij gebruik gaat worden gemaakt van een bestaande techniek, de Impact Reporting and Investment Standards (IRIS). Het zijn zulke modellen die moeten voorkomen dat dezelfde kritiek ontstaat als op goede doelen en ontwikkelingsorganisaties. Wat is er nu echt bereikt? En niet voor een paar maanden, maar op de lange termijn.

Harry Hummels: "Beleggers met een dubbele doelstelling beogen een concreet meetbare bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de mondiale samenleving waarin ze opereren, terwijl ze tegelijkertijd ook een goed rendement willen behalen. Voorbeelden van zulke investeringen? Dan moet je denken aan microfinanciering, infrastructuur, schone energie, schone technologie, onderwijs, sociale woningbouw en landbouw in ontwikkelingslanden."

Het is bijzonder dat dit initiatief uit de Verenigde Staten komt. Daar bestaat een cultuur van 'geld schenken' bij het bedrijfsleven. Een filantroop stopt een goed doel wat toe en daarmee is de kous af. Enorme stichtingen als de Rockefeller Foundation en de Bill Gates Foundation kozen voor een veel praktischer aanpak, en deden de nodige ervaringen daarmee in ontwikkelingslanden op. Deze kennis neemt het nieuwe instituut mee, dat naast de anderhalfmiljoen dollar van de beheerders van de nalatenschap van de industrieel Rockefeller ook een miljoen dollar van de Microsoft-miljardair Gates meekreeg.

Bij de presentatie in Nederland kwamen grote institutionele beleggers luisteren en zelfs een presentatie geven, zoals Else Bos van PGGM. Naast pensioenfondsen als die van Ahold en die van de Predikanten, wilde ook de KWF Kankerbestrijding er meer van weten.

P+ webtip: GIIN

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier