Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
13 november 2009

Wat maakt het Conscious Hotel zo bewust?

Zakelijk leider Jaron Weijel (36), een van de drie oprichters van het hotel, heeft moeite zijn trots te verbergen als hij zijn gast een rondleiding geeft. Het idee van de plantenmuur bijvoorbeeld, komt uit Finland: “We hoeven er niks aan te doen. Een ingenieus irrigatiesysteem en drie daglampen doen al het werk.”
Het hotel bestaat al drie jaar, vertelt Weijel, maar werd in juli omgedoopt tot Conscious Hotel. Samen met Marco Lemmers en Sam Cohen is hij verantwoordelijk voor de filosofie achter de keten Conscious Hotels waar het hotel deel van uitmaakt: de wereld een klein beetje groener en mooier maken, te beginnen in Amsterdam. De drie wilden geen “geitenwollesokkenhotel”, maar groen in een hip jasje en design voor een betaalbare prijs: een nachtje slapen varieert van 80 euro in het laagseizoen tot 160 euro in drukkere tijden.
Even verderop beginnen twee jongens net aan hun ontbijt: biologische melk, brood en fruit, eieren met spek, beide van dieren die vrij hebben rondgescharreld. De ontbijtzaal is gevuld met ecologisch verantwoorde Vitrameubelen en het aardekleurige zeil op de vloer is gemaakt van lijnzaad.
Boven de receptie hangt een grote groene plaat. Gras in hars, zo weet Weijel te vertellen. In de vitrine liggen blikjes fris, candybars en de gezondere varianten: Eco Natural repen, voor degenen die echt all the way willen gaan. Het is de enige plek in het hotel waar extra snacks ingeslagen kunnen worden: minibars op de kamers ontbreken.
Een verdieping hoger lopen we door de hal, over een tapijt van geitenhaar en openen we de deur van een van de kamers. Ook daar geitenhaar, spaarlampen en Vitra meubelen. De boomstammetjes komen eveneens weer terug, dit keer in de vorm van nachtkastjes. Op de bedden liggen Coco-Mat matrassen van samengeperst natuurrubber, paardenhaar en zeegras, de lakens zijn van biologisch katoen. In de badkamer hangt een waterbesparende douchekop en het bureau is gemaakt van yoghurtverpakkingen.
Op het bureau staat nu nog een energieslurpende waterkoker, maar die gaat er zo snel mogelijk uit. Het is een tijdelijke noodoplossing voor de koffiemachine beneden die in reparatie is. Ook de gordijnen blijken niet helemaal ecologisch verantwoord te zijn: ze zijn ingespoten met een brandwerend middel: “In dit geval gaat de wetgeving voor.”
Weijel glimlacht: “We willen veel, maar het moet ook kunnen.” Alles verduurzamen bleek in sommige gevallen nog te duur te zijn. Het broodbeleg bijvoorbeeld: “Biologische jammetjes zijn niet te betalen.” Of de twintig jaar oude wastafel en verwarming in de badkamer: “Als iets nog goed werkt, kan het ook duurzaam zijn iets niet te vervangen.”
Eigenlijk hadden ze nog veel verder willen gaan, vertelt Weijel. Zonnepanelen bijvoorbeeld, een groen dak of wc’s en douches die lopen op regenwater. Het dak was echter niet sterk genoeg voor wateropvang en de verhuurder van het pand kregen ze niet mee in hun enthousiasme. Maar niet getreurd. Volgend jaar wordt een tweede vestiging van het Conscious Hotel geopend nabij het Vondelpark: “Dan gaan we helemaal los.”
P+ webtip: Conscious Hotels