Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
15 november 2009

Autarc: De uitvinding van 2010

Architect Paul de Ruiter is eigenlijk een uitvinder, die altijd een jaar of wat vooruit loopt op zijn collega-architecten op deze planeet. Hij bezorgde Rijkswaterstaat in Middelburg bezoek uit de hele wereld, door de toepassing van betonkernactivering ter verwarming en verkoeling. Op dit moment wordt er druk gewerkt aan nog zuinigere kantoren voor TNT en Martinair, waarvan het hoogste punt net is bereikt. Zijn al vele jaren eerder gebouwde villa’s met enorme op het zuiden gerichte glaswanden worden door de wereld “herontdekt” en deze week door de Volkskrant als zijnde net opgeleverd gepresenteerd. Die huizen met grote waterpartijen vormden ook het basisidee voor de woonboot Autarc. Wat de Ruiter er ditmaal aan toevoegde: de ark moet los van het elektriciteitsnet kunnen functioneren, los van de waterleiding en los van het riool en los van het gasnet. De boot wekt door een dak dat uit zonnepanelen en leidingen voor zonneboilers bestaat de eigen energie op, legt dit vast in batterijen of zelfs waterstofcellen. Water wordt geschoond van de plek waar de boot ligt en na gebruik gezuiverd en weer geloosd.

Opdrachtgever De Bouwer en Parters uit Weesp heeft voor dit “icoonproject” een bedrag van 350.000 euro over, waarbij ook de andere participanten ook nog eens in de zak blazen. Ieder met het meest duurzame dat ze in huis hebben. Ballast Nedam gaat bijvoorbeeld voor de betonnen kuip een betonsoort gebruiken die slecht 5 procent CO2 uitstoot. Dat is heel bijzonder, want juist de betonindustrie veroorzaakt een stevige uitstoot van broeikasgassen.
Ingenieursbureau DHV gaat ervoor zorgen dat de schuit aan de allerhoogste eisen van het nieuwe duurzaamheidslabel Breeam Outstanding gaat voldoen. HVL TDI Techniek gaat het schip volstouwen met verklikkers, waardoor lichten en alles automatisch aan- en uitgaan en geen kilowatje energie wordt verspild. FacilitylinQ gaat de meest duurzame meubels van deze wereld selecteren. Deerns zorgt voor de installaties. Het paviljoen bevat na realisatie een brandstofcel die dienst doet als mini-WKK. Verder wordt er energie opgewekt met in het platte dak geïntegreerde PV-panelen. Ook een kleine windturbine levert energie. Verosol heeft een lichtwering uitgevonden die voorzien is van een laagje aluminium, waardoor de stralingswarmte van de zon niet in de woonboot komt, maar in de warme maanden buiten blijft.

De Autarc gaat fuctioneren als demonstratieproject. Maar initiatiefnemer Syto Goslinga van De Bouwer en Partners is niet bang dat de Autarc net zoveel last heeft van gebrek aan ligplaatsen als andere woonboten. “Nederland gaat watersteden bouwen. Nu al heeft Rotterdam daar een plan voor. Niets is makkelijker dan woonschepen neerleggen die geen leidingen meer nodig hebben. Geen water, geen gas, geen elektriciteit, geen riolering.”

P+ webtip: Website Autarc

P+ webtip: Presentatie Autarc