Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
21 november 2009

Kinderarbeidvrije winkel tien dagen open

Ook designer Peter Ingwersen met zijn eigen kledinglijn Noir is betrokken bij dit initiatief. Volgens de pers ontwerpt hij ‘kleding met een geweten’ en voert hij een eco-chique merk. Andere deelnemers zijn Dutch Spirit, Houdini, Imps and Elfs, Studio Jux, Anne-Claire Petit en David and Luna. Zij staan onder controle van de Fair Wear Foundation of laten zich binnenkort door hen bezoeken. Daarmee is de winkel een Child Labour Free Zone: een plek zonder kinderarbeid en schending van arbeidsrechten.

“De winkel is tijdelijk, omdat we het meer als promotie van het idee van Child Labour Free (CLF) beschouwen”, zegt Gerard Oonk van de Stop Kinderarbeid-organisatie. “We maken een link met kinderarbeid en laten zien wat bedrijven eraan kunnen bijdragen. We hopen daarmee andere bedrijven te inspireren: zo kun je ermee aan de slag. Maar we willen ook  consumenten stimuleren om kinderarbeidvrij te consumeren.” Het initiatief is geïnspireerd op de Indiaase MV Foundation die al jaren strijd tegen kinderarbeid. Zij hebben CLF-zones ingesteld. Dorpen waar geen kinderarbeid meer voorkomt, mogen een bord bij de dorpsingang plaatsen.

Wereldwijd zijn er meer dan 218 miljoen kinderen die werken in plaats van leren. Ze leven in armoede, met weinig hoop op een beter leven. Terwijl ze recht hebben op onderwijs. Daarom roept “Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats” overheden, de Europese Unie, internationale organisaties, bedrijven en consumenten op meer te doen tegen kinderarbeid. De campagne steunt ook organisaties in ontwikkelingslanden die proberen kinderen naar school te krijgen en daar te houden. De CLF-winkel is te vinden op Binnenhof 37 in Amstelveen en nog te bezoeken tot 29 november.

P+ webtip: CLF Store

P+ webtip: Stop Kinderarbeid

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier