Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
22 november 2009

Happylight laat het met Kerst sneeuwen

Maarten Hendriks, verantwoordelijk voor de Happylight verlichting, zag de laatste jaren een enorme groei in de vraag naar LED lampen: “Toen we drie jaar geleden begonnen, verkochten we 10 procent LED en 90 procent gloeilampen, nu is dat andersom.” Hendriks somt de voordelen van LED nog een keer op: “Het is milieuvriendelijk en gaat veel langer mee: ongeveer 25.000 branduren.” Het energieverbruik is bovendien aanzienlijk lager ten opzichte van traditionele feestverlichting: “De gemiddelde besparing is afhankelijk van het product ongeveer 75 procent.” Hendriks noemt een paar voorbeelden: “Een lichtslang zoals je wel kent verbruikt normaliter 16,5 Watt per meter. De LED-variant verbruikt 1,44 Watt per meter. Een traditionele lichtketting van honderd lampjes verbruikt 54 Watt. De LED-lichtketting verbruikt 8,5 Watt.” Over het algemeen genomen, zegt Hendriks, is LED-kerstverlichting gemiddeld vier keer zo zuinig dan de standaard microlampen.En dan zijn er wat betreft de kerstverlichting nog een paar voordelen op te noemen: “Als je in de decembermaand door een stad loopt, is het je wellicht wel eens opgevallen dat er behoorlijk veel lampjes defect zijn. LED is vele malen sterker dan traditionele verlichting. Bij het vallen van een snoertje zijn de lampjes nog intact. Bij de microlampen is er behoorlijk veel breuk na een val.” En een kerstlampje krijgt nogal eens een tikje: “Een fel briesje kan voldoende zijn.” En dan is er de geringe warmteontwikkeling: “Die is 95 procent minder dan bij gloeilampen. Dat is voor binnenverbruik erg prettig.” En dat de prijs iets hoger ligt (een set kerstverlichting in LED-variant is bijna een keer zo duur als de traditionele verlichting) moet na deze argumenten geen overweging meer zijn, vindt Hendriks: “Dat heb je er zo uit.”
De consumentenorganisatie Milieucentraal zet deze bewering kracht bij door de energiebesparing te berekenen wanneer alle Nederlanders hun kerstversiering zouden vervangen door LED-verlichting.
 Dit doen ze op grond van een aantal aannames: alleen de periode van 1 december tot en met 6 januari wordt berekend. Er wordt uitgegaan van de situatie waarin nog niemand in Nederland LED-kerstversiering in huis heeft (wat niet waar is). En men gaat uit van zeven miljoen huishoudens. Daarvan laat een kwart “gemiddelde” kerstverlichting dag en nacht aanstaan, een ander kwart alleen savonds en snachts (zes uur per dag), een derde kwart laat “uitbundige” kerstversiering dag en nacht aanstaan en een laatste kwart alleen savonds en snachts (zes uur per dag).Uitgaande van bovenstaande voorwaarden kom je dan uit op een totale besparing van 1.330 miljoen kWh. Een gigantische hoeveelheid, volgens Mariken Stolk van Milieucentraal: “Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3.400 kWh aan elektriciteit. De totale besparing komt dus neer op het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van bijna 400.000 huishoudens.”
Stolk ziet de laatste jaren een steeds grotere keuze wat betreft LED-kerstverlichting ontstaan. “In tegenstelling tot vorig jaar zijn zelfs de rendieren en Kerstmanfiguren nu in LED te krijgen.” 
De LED Light Chain van Happylight in koudwit en blauw (10 meter, 100 LEDjes) kost 44.86 euro, de warmwitte variant is 50.48 euro. De Light Curtain in koudwit (2 bij 1,4 meter, 180 LEDjes) kost 66.07 euro.

P+ webtip: Kerstlicht bij Eco-logisch

P+ webtip: Happy Light