Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
28 november 2009

E-Werk: Fietsend je mobieltje opladen

Voorzag een banddynamo alleen het fietslicht van energie, de nieuwe opladers kunnen veel meer voorwerpen bedienen. Zo heeft de Amerikaanse BioLogic FreeCharge (99 dollar/66 euro) een usb-poort om apparaten als mobiele telefoons, MP3 spelers en iPhones mee op te laden. In de oplader zit een oplaadbare batterij en de elektronica regelt de elektrische pieken en dalen tijdens het fietsen. Na drie uurtjes trappen zou je mobiel weer opgeladen moeten zijn. Het enige nadeel: hij komt pas in maart volgend jaar op de markt.
Dan E-Werk van het Duitse bedrijf Busch & Muller: deze is al vanaf oktober te koop in alle winkels in Nederland die fietsonderdelen van het bekende fietsbedrijf in hun assortiment hebben. Op de Eurobike beurs, een bekende beurs in de fietsbranche, kreeg de E-Werk in september de prestigieuze milieuprijs de Eurobike Green Award uitgereikt.
Volgens medewerker Sebastian Göttling zijn er nog meer voordelen. In tegenstelling tot zijn Amerikaanse concurrent is de E-werk een universele oplader waar verschillende elektronische apparaten met verschillende voltsterkte op kunnen worden aangesloten. “Naast een usb-ingang heeft de E-Werk nog twee kabels die je van verschillende pluggen kan voorzien. De spanning is makkelijk aan te passen van 2,8 tot 13,3 Volt.”
De E-Werk bevat geen batterij, maar loopt uitsluitend op de spierkracht van degene die hem gebruikt. Dat zorgt er volgens Göttling voor dat de energie directer en efficiënter wordt geleverd. “Bij een batterij zijn er altijd twee plaatsten waar energieverlies optreedt: daar waar de energie de batterij ingaat en daar waar hij er weer uit gaat. Met de E-Werk zijn deze verliezen geminimaliseerd.”
De dynamo is hierdoor krachtiger dan die van de BioLogic FreeCharge: “Je hoeft maar 15 kilometer per uur te fietsen om met dezelfde snelheid als thuis op te laden.” Deze voordelen verklaren volgens hem ook het prijsverschil: de E-werk is met 139 dollar (92 euro) een stuk duurder, maar dan heb je ook wat.

P+ webtip: De E-Werk oplader

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier