Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
28 november 2009

17 Bedrijven starten Cradle to Cradle leercommunity

NextLife, oftwel een Ahrend-kast die deels is ontdaan van zijn oude lak en deels opnieuw is gelakt. Hij ziet er als nieuw uit en kan zó weer worden gebruikt. Een stoel wordt opnieuw gestoffeerd, desgewenst in een andere kleur, en zonodig voorzien van een gerepareerde kruisvoet of nieuwe armleggers, en is weer als nieuw. Een ideale oplossing, en zeker niet alleen in economisch mindere tijden.

Maar er komt dus nog veel meer. De initiatiefnemers van de leercommunity stellen: "Cradle to Cradle is inmiddels de hype voorbij en heeft bewezen voordelen voor economie en milieu. Zowel de Nederlandse overheid als het bedrijfsleven zijn actief met het doorvoeren van Cradle to Cradle in beleid, bedrijfsvoering, productontwerp en productie. Het blijft echter een relatief nieuw vakgebied. Het ministerie van VROM signaleert dat bedrijven Cradle to Cradle vaak wel willen implementeren, maar dat ze niet ieder voor zich het wiel willen uitvinden en het ook niet alleen kunnen. Om in deze toenemende behoefte en vraag vanuit het bedrijfsleven te voorzien heeft VROM SenterNovem de opdracht gegeven voor de oprichting van de Cradle to Cradle leercommunity. Deze groep wordt verder ondersteund door Pierre Hupperts, expert op gebied van faciliteren van groepen en duurzaam ondernemen."

De Cradle to Cradle leercommunity is gestart met 17 bedrijven. De deelnemers komen uit verschillende sectoren en variëren qua omvang van 15 tot 65.000 medewerkers.

De deelnemers aan de Cradle to Cradle leercommunity:
Ahrend (kantoorinrichting)
AkzoNobel (verven, coatings en specialistische chemicaliën)
Albron (catering)
De Lage Landen (leasing)
DESSO (vloerbedekking)
DSM (Life Sciences en Material Sciences)
ECOstyle (ecologisch tuin- &dierproducten)
EuroCeramic (gres rioolbuizen en hulpstukken)
Knoops (drukkerij)
Kruidenier Foodservices (leverancier voor horeca en grootverbruik)
LDM (halffabrikaat messing producten)
Philips (elektronicaproducent voor consument en professional)
Mosa (tegelproductie)
Van Gansewinkel (inzamelaar en verwerker van afvalstoffen)
Sapa Pole Products (aluminium lichtmasten)
Van Houtum Papier (hygiënepapier)
VelopA (buitenmeubilair)

P+ webtip: Pierre Hupperts