Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
28 november 2009

Limburg maakt winkelcentra veiliger met MVO

Op de cover van de miniSpecial staat Harrie van Dooren van Het IJshuisje, een van de 67 ondernemers in winkelcentrum Makado in Beek. Zich beperken tot ijs doet hij al lang niet meer. Aan zijn 26 meter lange counter zijn ook broodjes te bestellen, koffie, snacks en spaghetti. Van Dooren heeft dus ook een langdurige relatie met de verhuurder / belegger. Die trekt graag met de winkeliersvereniging op om zijn centrum ‘groener’ te maken.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen begon in Makado een kwart eeuw geleden. Van Dooren: “Dit jaar is de 25 ste Zonnebloemdag. Dan komen er uit heel Limburg 1200 mensen, vaak bejaarden, om hier een kopje koffie te drinken, met vlaai. Iedereen krijgt een kleine attentie. Sint Nicolaas is er.”
De aandacht voor het milieu is recenter. “De helft van de winkeliers heeft groene stroom. Het zou mooi zijn wanneer we dat centraal zouden kunnen inkopen. Maar filialen van grote ketens zitten vast aan contracten die het moederconcern afsluit. Het vuilafvoer kunnen we wel centraal verplicht opleggen. De perscontainers zijn regelmatig vernieuwd, zodat er steeds meer in kan. Ze hoeven nu nog maar een keer per week geleegd te worden. Dat scheelt in de transportkosten. Hoe minder er gereden hoeft te worden, hoe minder uitstoot. Er is een container voor papier en een voor ander afval.”
Een meer recente maatregel: “Afgelopen jaar is het dak van het hele centrum van extra isolatie voorzien. Dat scheelt in de stroomkosten. Dit jaar is die operatie voltooid met een betere luchtverversing, die veel zuiniger is.”
Heel actueel is de herinrichting van het parkeerterrein. Dat is fors, want Makado is een zogenaamd ‘weilandcentrum’, buiten de kern van het dorp. Van Dooren. “Voor de veiligheid van de klanten is licht heel belangrijk. Omdat we in een overdekt centrum zitten, branden de lampen de hele dag. Op de parkeerplaats zal er straks niet een plek meer in het donker staan. Uiteraard komen daar energiezuinige lampen in: het worden LEDs of spaarlampen, dat besluit moet nog genomen worden.”
Ook verlichting verhoogt het veiligheidsgevoel in een winkelcentrum.

P+ webtip: MiniSpecial P+ Limburg

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier