Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
07 december 2009

Beatle McCartney kiest maandag als vleesvrije dag

"Er is een nieuw ethisch probleem ontstaan: het veranderen van het klimaat. Daarom is het eten van vlees niet langer een persoonlijke keuze, maar een keuze die de hele wereld aangaat”, zo zei McCartney. Hij verwees daarbij naar een Zweeds initiatief, waarbij de hoeveelheid CO2 die nodig was bij de productie op het etiket wordt geplaatst. Sir McCartney had zelf al een rekensommentje gemaakt: "Vleesvrije maandag staat gelijk aan een autorit van 1 miljoen mijl (bijna 2 miljoen kilometer)."Inmiddels bestaan er de nodige onderzoeken die vaststellen wat de relatie is tussen onze vleesconsumptie en CO2-uitstoot.

+ In 2006 al stelde de FAO (United Nations Food and Agriculture Organisation) vast dat 18 procent van alle broeikasgassen gerelateerd zijn aan het houden van vee, buffels, schapen, geiten, kamelen, varkens en kippen.
+ Recent heeft het Worldwatch Institute dit percentage fors verhoogd, door de CO2-productie van de hele keten van slachtvee bij elkaar te vegen: dan kom je uit op 51 procent van alle emissies die door mensen worden veroorzaakt.
+ Een eveneens actueel rapport van de Joint Research Centre van de Europese Commissie toonde dat vlees en melkproducten gemiddeld 24 procent bijdragen aan de milieuimpact van de totale consumptie in Europa, terwijl de economische waarde slechts 6 procent is.

Het grootste probleem is niet het broeikasgas CO2, maar methaan, dat qua effect 20 keer sterker is.  

Daar heeft Paul dus een liedje over gemaakt, dat hij op de speciale website zingt. Veel meer dan een refrein is het niet en vroeger rijmelde hij een  stuk interessanter. “Meat-free Monday, It’s a fun day, and it’s happening all around the world.”

Op de website staan trouwens wel erg lekkere recepten, om die vrije vleesmaandag goed door te komen. Van bekende Britse restaurants. De baby aubergines met sesam en tamarindesaus van Vivek Singh van The Cinnamon Club in Londen doen ons het water in de mond lopen.

P+ webtip: Website McCartney over Meatfree MondayP+ webtip 2: McCartney in het Europees Parlement