Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 december 2009

Eneco: Eigen energie zonder belasting te betalen

Het idee ontstond nadat Bierman vertelde dat Triodos Bank een fonds opzet voor gemeenten die heel veel geld verdienden met de verkoop van Essent en Nuon.

Bierman: “Met dat geld kunnen we investeren in duurzame energieprojecten.”
De Haas: “Misschien zouden we dat wel eens kunnen combineren. Ik denk dat de kans groot is dat we een flink windmolenpark voor de kust bij Scheveningen kunnen gaan bouwen. Het mooiste zou zijn als we dat koppelen aan de bevolking van de stad Den Haag. Met obligaties voor de bevolking, die zo een stukje eigendom kopen.”
Bierman: “Daar zijn wij zeer voor in de markt. Elke straat een eigen windmolen. Die daar, die is van het Oranjeplein!”
De Haas: “Het gaat nu al zo, wist je dat? Er is uit een Haagse lwijk een verzoek of de bewoners een windmolen van ons daar kunnen adopteren. Er zitten hele gisse rekenaars bij. Die hebben gezien dat als je je eigen stroom opwekt, je dan ook minder kosten hebt. Dat scheelt veel, op een businesscase.”
Bierman: “Een windmolenboer verkoopt zijn stroom voor misschien 10 cent aan het net, maar een consument betaalt al gauw een kwartje, dertig cent voor diezelfde stroom. Dat komt door de kosten van transport, maar vooral ook door belasting.”
De Haas: “Het moet kunnen: 600.000 inwoners van hun eigen stroom voorzien. Als ik een offshore park van 500 MegaWatt beschouw als particulier eigendom van de bewoners van Den Haag, zou de schatkist enorm veel geld missen. Maar als we het zo doen, heb ik ook stukken minder subsidie nodig.”
Bierman: “De fiscus hoeft alleen te erkennen dat er vrijstelling is.”
De Haas: “Dat scheelt 30 procent op de factuur. De fiscus trekt aardig veel geld naar zich toe, in de energievoorziening.”
Bierman: “De fiscus krijgt dus minder, maar de Staat hoeft ook minder subsidie te verlenen.”
De Haas: “En je stimuleert het eigen energiebezit. Denk ook eens aan Amsterdam, Rotterdam. Al die windmolenparken op de Noordzee gaan we gewoon aan de bewoners van de steden verkopen!”

P+ webtip: Artikel over belastingvrij energie inkopen

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier