Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
17 december 2009

Hema plagieerde duurzame poefje van Meindertsma

Het is haar droom dat we, ooit, precies weten waar alles vandaan komt. Niet alleen ons voedsel, maar ook de dingen die we dragen, gebruiken, om ons heen hebben. "En belangrijker nog, dat je dan van die dingen kunt zeggen: het is goed gemaakt, het klopt, zo hoort het." Daarom maakte Christien Meindertsma een trui van de wol van een schaap waarvan ze naam en de wei kende. Warm. Behaaglijk. Veilig.

De eindexamen-opdracht van de studente Design-academie beantwoordt volledig aan die droom. Ze maakte een trui van één schaap. En via een paspoort met foto kon je ook nog gewaar worden hoe dat schaap er uitzag en waar het rondliep. Het was het begin van het merk Flocks.

De designer: "De wol van een schaap laten spinnen is zoiets als een postzegel in een printer stoppen. De spinnerijen zijn berekend op honderden kilo's wol, niet op zulke kleine hoeveelheden. Uiteindelijk vond ik zo'n machine en kon ik de truien gaan maken."

Die trui van dat ene schaap maakt ze inmiddels niet meer (productietechnisch te lastig) maar haar met grote, dikke pennen gebreide kleden, poefjes, kussenovertrekken zijn nog altijd naar hun oorsprong te herleiden: een schaapskudde, ergens in Nieuw-Zeeland en sinds kort in Nederland.

Uiteindelijk zal het wolproject haar werk in de jaren die volgen gaan bepalen. "Dat schaap kwam op vanuit de gedachte: ik wil weten waar alles vandaan komt en voelen dat het bijzonder is. Als kind herinner ik me het gevoel van het paar nieuwe schoenen dat je aan het begin van de winter kreeg. En hoe bijzonder waren die schoenen! Dat gevoel is verdwenen. Je gaat de stad in, winkelt, koopt, zonder je af te vragen: waar komt het vandaan? Dingen zijn in zekere zin waardeloos geworden. Zo jammer. Bij Nike geven ze geld uit aan marketing terwijl ze ook geld kunnen stoppen in het verhaal van de geschiedenis van het product."

P+ webtip: Artikel Christien Meindertsma in P+