Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
18 december 2009

Unilever niet meer alleen tegen kaalkap Borneo

Johan Verburg van Oxfam Novib spreekt van “een belangrijk signaal van Unilever.” Verburg zit namens Oxfam Novib in het bestuur van de RSPO, de Round Table on Sustainable Palm Oil, waar ook Unilever en PT Smart lid van zijn. “Niet eerder heeft een bedrijf zich zo publiekelijk gedistantieerd van een palmolieleverancier.”

Verburg wijst erop dat in Indonesië de gelederen zich sluiten tegen Greenpeace en Unilever. “De palmolieproducenten scharen zich achter hun broeder.” Maar het is volgens Verburg nog onvoorspelbaar hoe de discussie in de RSPO gaat lopen. Hij hoopt dat de stap van Unilever er niet toe leidt dat PT Smart uit de RSPO stapt. “Dan gaan ze wellicht twee keer zo hard door met hun illegale praktijken. Liever zie ik dat ze eieren voor hun geld kiezen, want dan bereik je iets.”

Michiel van Geelen, campagneleider bossen bij Greenpeace, wijst op de genuanceerde reactie van de Indonesische minister van Milieu Hatta. Die zei tegen de Jakarta Post dat er een delegatie van de ministeries van Bosbouw en Milieu naar Sinar Mas is gestuurd. Volgens Hatta kunnen sommige beweringen uit het Greenpeace-rapport accuraat zijn. Maar hij twijfelt er niet aan dat Sinar Mas duurzame bosbouw pleegt.

De afgelopen anderhalf jaar heeft Unilever de activiteiten van haar palmolieleveranciers kritisch onderzocht om zich ervan te verzekeren dat zij voldoen aan de hoogst mogelijke standaarden op het gebied van duurzaamheid. Begin 2009 voerde Unilever een onafhankelijke controle uit onder haar grote leveranciers. Hierbij kwamen verschillende punten van zorg naar voren die nu op individuele basis worden aangepakt. Uit het onderzoek blijkt ook dat Sinar Mas op verschillende vragen van Unilever geen antwoord wilde geven. Het rapport van Greenpeace bracht nieuwe feiten aan het licht die Unilever noopten tot onmiddellijke actie. Het rapport draagt bewijs aan voor illegale kap, ontbossing van gebieden waar orang-oetangs leven en het ontginnen van regenwouden op veengrond, waardoor enorme hoeveelheden CO2 vrijkomen.

De Sinar Mas groep is de op een na grootste palmolieproducent ter wereld. Het bedrijf is ook eigenaar van Asia Pulp and Paper (APP), een beruchte Indonesische papierpulpgigant. De palmolie van Sinar Mas wordt gebruikt bekende merkproducten van grote voedingsmiddelenmultinationals zoals Nestlé, Procter and Gamble en Kraft. Greenpeace roept alle afnemers van palmolie op om het voorbeeld van Unilever te volgen door de palmolie van Sinar Mas direct uit hun producten te weren. Daarnaast roept Greenpeace Sinar Mas en andere palmolieproducenten op om per direct een moratorium in te stellen op verdere ontbossing voor palmolie.

De oproep van Greenpeace lijkt in ieder geval gehoor te vinden bij twee voedingsgiganten. In het online magazine FoodNavigator.com zegt een woordvoerder van Nestlé dat het bedrijf “onmiddellijk eigen onderzoek is gestart naar alle beschuldigingen uit het rapport (bedoeld is het Greenpeace-rapport; red.).” nadat het kennis had genomen van het rapport en de stap van Unilever. Kraft Uk meldt hetzelfde. Kraft werkt samen met het World Wildlife Fund om zijn palmolie in 2010 gecertificeerd te krijgen.

P+ webtip: Greenpeace blij met besluit Unilever

P+ webtip 2: Het onderzoek naar Sinar Mas