Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 januari 2010

Carli: Papieren boek duurzamer dan eReader

Consumenten worden ruw wakker gemaakt, voorspelt Carli. Mensen zijn in de veronderstelling dat de stap naar digitale media automatisch een groene stap is. “Maar vergelijk je computers en eReaders volgens principes van Cradle to Cradle, waarbij je de hele keten van productie bekijkt, dat is eReading bij lange na niet zo duurzaam als velen in hun naïviteit aannemen. eReaders groeien niet aan bomen”, zo zegt hij op de website Metaprinter, die ingaat op New Media Innovation. “Ondanks het belang van papier voor de business, voor regeringen en de maatschappij, is drukwerk in de hoek gedrukt van oude duivel in staat van verval. Digitale media heeft de hoofdrol gekregen van de jonge opkomende held, omringd door zonnestralen.”

Wijzelf waren getuige van de productie van duurzaam papier voor magazines en kantoorgebruik in Zweden. Het hout kwam uit gecertificeerde bossen, waaronder ook het FSC-label. Er werden in Scandinavië meer bomen geplant dan er gerooid werden. Alles in de fabriek was er op gericht om het productieproces zonder negatieve effecten voor de omgeving te laten zijn. Met afval werd zelfs steeds meer energie opgewekt. De eerste energiecentrales die gevoed worden door bosproducten draaien al, in het Hoge Noorden. De werknemers verdienen een keurig loon.

Aan zoveel zorgvuldigheid denken de mijnbouwondernemingen die leveren aan de electronica-industrie niet. Op de hele wereld is slechts een “groene goudmijn”, alle anderen vervuilen rivieren met kwik. In computers zit ook plastics, die zonder oliewinning niet kunnen bestaan. Anders dan drukkerijen en papierfabriekanten weten de makers van de meest populaire computers niet of nauwelijks aan te geven waar alle componenten vandaan komen, laat staan dat ze weten waar de grondstoffen gedolven worden. En onder welke omstandigheden.
Carli: “Het is treurig om te zien dat drukwerk beschouwd wordt als een verspillend, niet efficiënt en milieubedreigend medium. Ondanks het feit dat drukwerk is gebaseerd op pure grondstoffen die ook nog eens hergebruikt kunnen worden. Drukwerk biedt nog veel meer ongelooflijke kansen als duurzaam medium dan we vandaag realiseren.”

Volgens Carli zullen toekomstige eReaders gemaakt gaan worden met de technologie van drukkerijen, en niet in de fabrieken waar nu de technologie van de semiconductors huizen.”

P+ webtip: Interview met Carli