Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
06 januari 2010

Van Markoviec: bloemen van ex-militair

Uit het gesprek met Zuzia Andziak (1978) en Kasia Markowska (1978), die met hun ontwerpen vanuit Arnhem de wereld veroveren:

Zuzia: “We hebben bijna geen afval. Alle restjes stof verzamelen we. Dat gaat allemaal naar de ouders van Kasia die er bloemen van maken. Gevulde bloemen, want alle eindjes afgebroken naaigaren dient als vulling. De bloemen hangen in de etalage, als symbool van ons idee dat ook afval omgezet kan worden in schoonheid. De bloemen dienen ook als corsage op jurken. En moet je nagaan: haar vader was een militair. Nu, na zijn pensionering, blijkt hij heel creatief te zijn.”

De designers hebben wel meer bijzonders accessoires in hun collectie, zoals een riem die lijkt op slangenhuid.

Kasia: “Nee, het is vissenhuid, van de meerval. De riem bestaan uit twee stukken, de linker- en rechterkant van de vis. Het juist ruikt naar leer. Toch hadden we een keer een klant die terugkwam omdat ze vond dat het toch naar vis rook. Nou ja, het is een klant, dus we hebben de riem terug genomen. Maar je ruikt echt niets. De riem is net zo sterk als leer, maar veel opvallender. Iedereen begint er over, wanneer je dit draagt.”

Over de armbanden van tagua noten, die op een werkplaats voor gehandicapten in Arnhem in elkaar worden gezet: Kasia: “Dat noemen we plantaardig ivoor. Het heeft dezelfde kleur, maar het is het zaad van een palmnoot uit het Amazonegebied, de Taqua. Wanneer je deze reusachtige pit lang genoeg polijst, komt er een prachtige ivoorkleurige oppervlakte tevoorschijn. De mensen die deze sieraden maken, delen mee in de winst.”

De armbanden kosten bij WatMooi 25 en 30 euro. En er hoeft geen olifant voor dood.P+ webtip: Accessoires Van Markoviec bij WatMooi