Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 januari 2010

Westphal: Gootsteenzeefje pleit voor samen afwassen

Het spuitgietbedrijf waar ze de zeefjes liet maken, reageerde enthousiast op haar vraag of haar ontwerp ook van bioplastic gemaakt kon worden. Dat was een jaar geleden wel anders: “ Toen kwam ik daar met een ander product maar met dezelfde vraag. Dat was toen nog heel moeilijk, omdat het voor hen nog onbekend terrein was.” De laatste keer was het bedrijf helemaal om: “Ze wilden het meteen graag onderzoeken. Ze hebben zelfs een open dag georganiseerd over vier P´s: People, Planet, Profit en Plastic.”
De reacties van bezoekers op de Dutch Design Week waar Westphal in oktober haar zeefjes introduceerde, waren positief: “Mensen zagen het, pakten het op en wisten niet wat het was. Een paar seconden later verscheen er dan een heel dikke glimlach op het gezicht. Het is echt een hebbeding.”
De van oorsprong Duitse Westphal is geen onbekende op het gebied van duurzaamheid. Een aantal jaar geleden ontwierp ze een tas gemaakt van binnenbanden: “Ik had toen uitgerekend hoeveel banden we nu eigenlijk per jaar gebruiken. Ik kwam erachter dat we 10.000 banden per dag weg te gooien. Ik ontwierp vervolgens een lading tassen waarin ik die 10.000 banden heb verwerkt. Dan wordt je je enorm bewust van wat er eigenlijk allemaal wordt weggegooid.”
Westphal valt even stil en zegt dan: “Je doet wel wat, maar de enige impact die je als ontwerper hebt, is het bewust maken van mensen. Zolang de grote jongens niet meedoen heeft het eigenlijk niet zo veel effect.”
Naast het gootsteenzeefje (kost 6.50 euro) en de tassen zijn van Westphal op de website Goodforall.nl ook theedoeken van biologisch katoen te koop. Ook is daar een organizeromslag onder Westphals eigen label Krejci te vinden, gemaakt van gebruikte fietsbinnenbanden door mensen van sociale werkplaatsen in Amsterdam en Polen.

P+ webtip: Gootsteenzeefje Wesphal