Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
26 januari 2010

Jules Clarysse: Niets droogt zo goed als soja handdoek

In een publicatie van Jules Clarysse worden de resultaten van tests getoond, uitgevoerd door het Centexbel Institute.

Test 1: De lang leven test.
Uit deze onderzoek naar de vezelsterkte bleek dat een badhanddoek van 100 procent katoen op 10.000 schuurbewegingen staat, oftewel 10.000 toeren op de schaal van Martindale. De handdoeken van soja slijten echter pas op 31.000 toeren. Ze zijn dus drie keer zo sterk.

Test 2: De wateropname test.
In dit onderzoek werden verschillende soorten katoen getest, waaronder de allerduurste uit Egypte. Deze katoen heeft de langste vezel en is daarom zeer geliefd bij fabrikanten van beddegoed en uniformen. Maar ook werd naar het “nieuwe materiaal” bamboe gekeken, waar ook al jurkjes en shirts van worden gemaakt. Heel mooi en zacht materiaal, maar niet om badstof handdoeken mee te maken, bleek uit de test volgens de DIN-norm 53923. Het “absorptievermogen” is slechts 410 procent, dat van de beste katoen 502 procent, maar ook hier wint soja het weer. Met een score van 520 procent absorptievermogen.

Test 3: De opdroogtest.
Je hebt van die handdoeken die een eeuwigheid nat blijven. Ook heel erg. Wie zich daar aan ergert, moet alweer geen washandjes van bamboe kopen. In de opdroogtest van het Centexbel instituut bevatte de bamboe badstof na een bepaalde periode nog steeds meer dan 90 procent water. Alle katoensoorten doen het beter. Daar was na afloop van de test nog maar 73 procent water aanwezig. Met een nipte neuslengte won de soja versie echter ook deze test, met nog slechts 72 procent water.

Directeur Bauwens van leverancier Jules Clarysse voegde er op eigen gezag nog een vierde argument aan toe: “Wordt na vele wasbeurten steeds beter”. Hij kan de handdoeken ook voor promotionele doeleinden met bedrijfslogo’s er in weven. De fabriek weeft zo gemiddeld 100.000 badhanddoeken per dag. Maar nog niet allemaal van soja.

P+ webtip: Jules Clarysse