Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
30 januari 2010

Hollandse beddenmaker Vital krijgt Fairtrade certificaat

Vital vindt schuim, dat in bijna alle matrassen wordt toegepast, eigenlijk ongeschikt voor bedden, zegt eigenaar-directeur Marjolein Vaders. "Het is niet duurzaam in het gebruik, het verpulvert, het ventileert niet, het gaat broeien, schimmelen, er komen bacteriën in. Vanuit die filosofie zijn wij 16 jaar geleden bedden gaan maken van organische materialen als wol, katoen, vlas en paardenhaar."

De laatste vier, vijf jaar is het bedrijf een zoektocht begonnen naar biologische materialen, die nu succesvol is afgerond met het certificaat. Vaders: "Katoen bevat veel pesticiden en de sociale omstandigheden waaronder het wordt geteeld zijn niet best. Wij willen letterlijk en figuurlijk een zo schoon mogelijk bed maken. Op het spoor van de biologische wol zijn we door een klant gezet. Waar biologische katoen vrij gemakkelijk te krijgen is, heeft onze leverancier over de hele wereld moeten zoeken naar biologisch wol."

Alle Vitalbedden worden handgemaakt in Hoorn. Momenteel bestaat de productie uit zo'n 700 tot 800 tweepersoonsbedden per jaar. Vaders: "Wij willen en kunnen dus niet snel groeien, we zijn een klein spelertje op de markt." Aan de prijs ligt het niet per se: het zogeheten Pure bed heeft het prijsniveau van een Auping matras: 795 euro. Het Lavital bed zit in een veel hoger prijssegment en is leverbaar met alle mogelijke toeters en bellen. "We produceren voor een nichemarkt. Voor liefhebbers die duurzaamheid en biologisch belangrijk vinden. En voor mensen die al jaren klachten hebben, bijvoorbeeld rugklachten: onze bedden slapen beter."

Volgens Vaders gaan de matrassen langer mee dan de gangbare. "De ventilerende eigenschappen blijven behouden, het matras verpulvert niet. Je hoeft het matras ook niet zo vaak te keren als een schuimmatras. En het veersysteem gaat minimaal 100 jaar mee." Vital biedt klanten de mogelijkheid om hun matras eenmalig te laten 'reconditioneren', waarbij delen worden vervangen. Het afval van de matrassen is volledig recyclebaar.

Deze duurzame aanpak legt het bedrijf geen windeieren. "In tegenstelling tot veel van onze collega's in de woonbranche hebben wij geen verlies gedraaid in het crisisjaar 2009."

P+ webtip 1: Natural Beds

P+ webtip 2: Lavital