Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
02 februari 2010

Autarkis: bevroren plafond koelt kantoor

Van Kampen zet een flacon op tafel. Daarin een doorzichtige substantie, zo hard als ijs. "Dit zout gedraagt zich niet zoals het ons geleerd is. Onze toepassing is nieuw, ook al is deze zoutverbinding al heel lang bekend. Er zijn zelfs vele varianten op. Je kunt het vriespunt op 15 graden zetten, of op 25 graden. Om de meest aangename warmte op een kantoor te krijgen, hebben we voor 20 graden gekozen."

 De vloeistof wordt in kunststof panelen gebracht, die warmte of koude uitstralen. Van Kampen, bijna juichend: "Het is nu de kunst om binnen een gebouw tot een optimale combinatie van warmen en koelen te komen. Want deze plafondplaten doen beide. Stel: het is zomer. De zon staat op de ramen. Er werken in een ruimte heel wat mensen, die het zelf warm hebben. Als de temperatuur dan hoger wordt dan 20 graden Celsius, begint de zoutoplossing te smelten. De plafondplaten koelen dan de ruimte. Of stel: het is winter. Dan gaat 's nachts de temperatuur dalen tot onder de 19 graden Celsius en begint de zoutoplossing in te vriezen. Gelijktijd verwarmt het dan de ruimte. Je krijgt dus heel traag reagerende gebouwen. Ze warmen niet meer op en ze koelen niet meer af."

Autarkis belooft dat de plafondplaten op deze manier een lange reeks van voordelen bieden. In een gebouw hoeft minder koel- en verwarmingsvermogen te worden geïnstalleerd. Dat levert dus ook een besparing van gas- en elektriciteitskosten op. Een airco is overbodig, want de koelte van de nacht is voldoende om overdag uitstraling van koude te hebben. En de inductie-unit is ook nog eens van een recyclebaar materiaal gemaakt, die het Cradle to Cradle maakt.

Voor de rekenaars onder ons: "Als we uitgaan van een plafondplaat van 10 vierkante meter en 2600 gebruiksuren per jaar, dan is er een besparing op koeling van 9,3 kWh per vierkante meter per jaar. En een besparing op verwarming van 1,9 kubieke meter aardgas per vierkante meter."

Blijft die zoutoplossing altijd reageren?

Van Kampen: "Tot in het oneindige. Het verandert niet van samenstelling. Net als water. Dat blijft ook altijd bevriezen rond het vriespunt."

De PCM inductie-units zijn al geïnstalleerd in een kantoor in Zevenaar, in het Medisch centrum Sterrenburg in Sliedrecht, in twee flats in Tegelen en in een woonhuis in Anna Paulowna. Hier is niet voor plafondplaten gekozen, maar voor vloerverwarming (en dus ook vloerkoeling).

P+ webtip: Autarkis