Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
06 januari 2010

Maastricht: Een maaltijd delen voor 20 cent

Radio 1 liet onlangs gasten van het Maastrichtse eetcafé Sjiek aan het woord, die zich enigszins geneerden dat zij een maaltijd van 30 euro verorberen en dat kinderen in ontwikkelingslanden aan 20 cent genoeg hebben. Maar volgens Maastrichtenaar Aarts zit de kracht van het idee in dit bedrag. “Het weerhoudt niemand om uit te gaan eten. 20 cent voelen we echt niet. Dat is ook de kracht van het idee: het bedrag is zo klein dat we het niet merken. Wij een maaltijd, zij een maaltijd.” Volgens Aarts, begonnen als kok en daarna restauranthouder en importeur en leverancier van kwaliteitsproducten aan toprestaurants in London, worden er in Nederland dagelijks 3 miljoen lunches en diners geserveerd door restaurants en snackbars. Jaarlijks zou het om ongeveer 1 miljard maaltijden gaan. Als tien procent van de horeca meedoet, kunnen dagelijks 300.000 kinderen worden gevoed.

Aarst noemt zich social innovator en entrepreneur, “altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsconcepten die het in zich hebben de wereld te verbeteren.” Op de website van Extraordinary Ones zegt hij: “Ik geloof dat we nieuwe bedrijfsconcepten moeten creëren die oproepen tot sociale veranderingen over de hele wereld en dat is precies wat Extraordinary Ones doet. Voor mij betekent dat, dat we allemaal onze droom kunnen waarmaken, door het creëren van overvloed en het beëindigen van armoede. Door te delen, elke keer als we een maaltijd kopen.”

Op de website van de organisatie kunnen restaurants die mee willen doen zich aanmelden. Ze krijgen een sticker voor op de deur: een boom waarvan de kruin bestaat uit bontgekleurde gespreide handen.

P+ webtip: Extraordinary Ones