Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
10 februari 2010

Aankoop 1 dieffenbachia beschermt 1 m2 oerbos

Hoe herkennen wij straks deze bijzondere Dieffenbachia? Teler Elstgeest: “Daar zetten wij duurzame etiketten in, met Natural Gift. Ons logo staat er ook op, een kikkertje. In Costa Rica is er een kikkersoort die in symbiose leeft met deze plant. Hij legt in het opgevangen regenwater in de bladen zijn eitjes. Maar in dat gebied leven nog veel meer bedreigde diersoorten, zoals de groene ara, de spinaap, de luiaard, de tapir en zelfs de jaguar. Onze Dieffenbachia’s zijn ook allemaal originelen, geen gekruiste of doorgekweekte versies. Die van ons groeien daar echt.”

Elstgeest Potplanten doet meer, om het milieu zo min mogelijk te belasten. Water met overtollige meststoffen worden gerecycled, als teeltmedium wordt kokosvezel gebruikt, voor de teelt zelf worden methoden gebruikt die een minimum aan gewasbeschermingsmiddelen met zich mee brengen. Om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan is er een systeem voor warmte-kracht-koppeling voor electriciteitsopwekking opgezet en zijn in de kas energieschermen aangebracht. Het bedrijf beschikt daarmee over het milieucertificaat Milieu Project Sierteelt en over het label Fair Flowers Fair Plants. Als compensatie voor de dan nog resterende milieubelasting is bij wijze van sluitstuk een overeenkomst van sponsoring uitgewerkt met de stichting Oasebos.

Oasebos is een kleinschalige Nederlandse stichting die zich inzet voor de bescherming van oerbossen in Costa Rica. Voorzitter Ab van Ittersum zegt: “Wij zijn opgericht in 2004 en onze organisatie wordt gerund door vrijwilligers. Nu al heeft de stichting 130 hectare in eigendom. Wij maken heel weinig kosten waardoor 90 procent van alle opbrengsten die wij binnenhalen kan worden besteed voor de aankoop en beheer van bossen. De boeren aan de randen van de bossen bieden we werk, als natuurbeheerder.”

Oasebos en kweker Joris Elsgeest kennen elkaar al langer dan vandaag. In 2008 steunde Elstgeest Oasebos door de financiering van de aankoop van 5 hectare oerbos, dus 5000 euro. In Nederland zou landbouwgrond minstens een half miljoen hebben gekost. Van Ittersum is op zoek naar bedrijven of vermogende landgenoten die de aankoop van meer bos renteloos willen voorfinancieren. Wie belangstelling heeft om zelf bosaankopen te ondersteunen, kan dit ook doen. Stichting Oasebos verstrekt dan certificaten, maar blijft wel zelf de formele eigenaar. Wilt u zelf eigenaar zijn, koop dan straks een eigen Dieffenbachia, dan stelt u een vierkante metertje origineel regenwoud veilig. Het zijn nog mooie planten ook. Alleen moet u er niet van eten, dan gebeuren er heel vervelende dingen.

P+ webtip 1: Elstgeest

P+ webtip 2: Stichting Oasebos