Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
13 februari 2010

Maria Genova: Loverboys moderne slavendrijvers


Maria: “Ik dacht: hoe is het mogelijk dat politie en justitie weten dat de meeste vrouwen in de rosse buurten tegen hun wil worden verkracht en dat ze daar niets aan doen? Ik heb nooit gedacht dat slavernij nog steeds bestaat en zeker niet in een net land als Nederland. Maar daar komt het eigenlijk op neer: duizenden vrouwen die gedwongen worden om achter de ramen te werken en van wie alle inkomsten worden afgepakt onder het toeziend oog van de politie.”

Maria Genova kijkt soms nog met de ogen van een buitenstaander naar Nederland, zelf afkomstig uit Bulgarije. Hoe ze hier kwam, beschreef ze op persoonlijke wijze in een eerder boek: “Communisme, sex en leugens”. Nu dook ze in het bekende onderwerp van de loverboys, maar trok veel verdergaande conclusies dan eerdere auteurs dat deden: “Het probleem met de moderne slavernij in Nederland is eigenlijk veel breder door allerlei louche uitzendbureaus en illegale praktijken, maar in het boek heb ik me vooral tot het lot van de vrouwen beperkt, omdat ik het heel schokkend vond dat ze nog erger dan vee worden behandeld. Ze draaien werkdagen van 14 uur, ze hebben geen vrije dag, ze moeten doorwerken als ze doodziek zijn en zelfs na een abortus moeten ze al de volgende dag weer aan de slag.”
In het boek volgt Genova de rechtszaak tegen loverboy Sertan en dat is meteen ook een goed voorbeeld hoe het Nederlands rechtssysteem volgens de auteur op verschillende fronten faalt.

De eerste druk van ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ was één dag na de officiele presentatie uitverkocht, maar de tweede druk komt er aan. Het boek is in alle Nederlandse en Belgische (internet)boekhandels te koop of te bestellen. Uitgeverij Conservem ISBN-nummer: 978-90-5429-297-5. Meer informatie op www.mariagenova.nl en www.conserve.nl.

P+ webtip: Website Maria Genova

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier