Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 februari 2010

Unilever weert malafide palmolieproducent Duta Palma

Woordvoerder Flip Dötsch van het Brits-Nederlandse voedings- en verzorgingsmiddelenconcern zegt dat Unilever een signaal wil afgeven aan de handelshuizen. “We hebben geen banden, en nooit banden gehad, met Duta Palma, maar we willen uitsluiten dat er ook maar een druppel palmolie van dit bedrijf in onze keten terecht komt.”

Unilever streeft ernaar in 2015 alleen nog duurzaam geproduceerde palmolie te gebruiken in de shampoo, zeep, koekjes, margarine, enzovoort. “We zijn al goed op weg”, zegt Dötsch. In 2009 was 15 procent duurzaam (185.000 ton), ofwel 80 procent van de wereldwijd beschikbare duurzame palmolie. Het doel voor 2010 is 30 procent, 60 procent en 2011 “en zo gaan we richting de 100 procent over 5 jaar”, zegt Dötsch.

Unilever werkt zelf en via de Round Table on Sustainable Palm Oil (RSPO) aan verandering van de keten met hoge duurzaamheidsstandaards. Het bedrijf gelooft in een “constructieve overeenkomst” met de leveranciers om de “reis naar duurzame palmolie” samen te maken. Maar tegelijkertijd schrikt Unilever er niet voor terug harde maatregelen te nemen tegen bedrijven die te ver gaan, zoals eind vorig jaar tegen het eveneens Indonesische PT Smart, een dochteronderneming van Sinar Mas, de grootste palmolieproducent van Indonesië. Volgens persbureau Reuters doet zich de laatste weken een exodus voor van Westerse kopers bij Sinar Mas. Bedrijven willen hun reputatie niet op het spel zetten.

Het “signaal” van Unilever zet extra druk op de RSPO, waar ook Duta Palma lid van is. Hiermee zou het voor bedrijven en plantage-eigenaren moeilijker kunnen worden om samen te werken aan het verduurzamen van de palmolieketen onder vlag van de RSPO. Milieuorganisatie Greenpeace is opgetogen over de beslissing van Unilever. Het roept andere grootgebruikers zoals Nestlé op om het ,,goede voorbeeld' te volgen. Dat was twee jaar geleden nog anders, zie het suggestieve filmpje dat nog niet van de website is gehaald.
P+ webtip: Video over effecten palmolieplantages