Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
15 maart 2010

P+ Webmovie: Vonkelwijn eerste biologische + faitrade champagne

Tweehonderd eenden zijn sinds kort in dienst van Stellar Organics, de producent van Vonkelwijn. Zij zijn dol op de naaktslakken die de wijnranken aantasten. Probleem opgelost, zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Een mooi voorbeeld van biologisch boeren, vertelt Pieter Nuiten, eigenaar van Sundara, dat onder meer Stellar-wijnen importeert. Nuiten levert uitsluitend biologische drank, voornamelijk aan de horeca. Producten uit ontwikkelingslanden dragen bovendien het Fairtrade keurmerk. Vooral in Zuid-Afrika kun je niet om Fairtrade heen, vindt de importeur. "Zuid-Afrikaanse wijn in Nederland is zo goedkoop, soms onder de 3 euro. De plukker is daarvan de dupe. Ze maken lange werkdagen, krijgen weinig salaris en hun kinderen gaan niet naar school." Aan deze omstandigheden wilde Nuiten niet meewerken toen hij nog mede-eigenaar was van een restaurant in Nijmegen. "Maar het probleem was dat groothandels geen biologische en Fairtrade wijnen leverden. Ik moest elke dag naar de natuurwinkel, duur en onhandig." Nuiten zag een gat in de markt. Drie jaar geleden startte hij met importonderneming Sundara, Indiaas voor "mooi". Met een tasje vol catalogussen in de hand en een doosje wijn onder de arm liep de importeur Nijmeegse restaurants af. Die pionierstijd stond in het teken van het ontkrachten van vooroordelen. "Nergens schonken ze biologische wijn. Men dacht dat het vieze, dure wijn was, met takjes erin. De associatie met vegetarisch en geitenwollensokken was hardnekkig." Maar gratis een paar slokken biologische wijn proeven, dat wilden de horecaondernemers wel. "En dan zijn ze om. De smaak is even goed of beter dan niet-biologisch. Bovendien zijn er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Vooral koks vinden dat tegenwoordig erg belangrijk." De eenmanszaak van Nuiten loopt intussen op rolletjes. Wekelijks bezoekt hij met zijn rode bestelauto zijn klanten in het hele land en elke twee maanden woont hij een MVO-bijeenkomst met andere horecaleveranciers als Peeze en Gulpener bij. "Om van elkaar te leren en bedrijven te adviseren die de omslag naar MVO willen maken."

Het assortiment van Sundara is in 3 jaar uitgegroeid tot tientallen soorten wijn, cognac, rum, bier, port, likeur en Vonkelwijn. De laatste wordt een hit in Nederland, voorspelt de importeur. "Het is een vollere, droge wijn met een tropisch tintje. Hij is vriendelijker dan champagne, die zuurder en harder is. Een betaalbare wijn waarmee je een eerlijke toost kan uitbrengen." P+ webtip 1: Importeur Sundara
P+ webtip 2: P+ Webmovie over Vonkelwijn

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier