Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 april 2010

Waar blijft importeur voor sportdrank Sambazon?

Açai wordt verwerkt in smoothies, drankjes en sorbets maar is ook verkrijgbaar in capsules en in poedervorm. De smaak van açai is een mix van bosbes en chocola, bitterachtig. Açai wordt meestal gecombineerd met andere vruchten, zoals bananen en aardbeien. Een vrucht gezonder dan açai is nauwelijks denkbaar. Hij groeit in grote trossen aan palmen in de Amazone. Ze zijn te vinden in Brazilië en ook in Suriname, waar de handel in deze vrucht in opkomst is. De jonge Amerikaanse football-prof Ryan Black ontdekte açai tijdens een surfvakantie in Brazilië in de jaren negentig. Terug in Californië wist hij investeerders te interesseren en liet hij een ton açai-bessen naar Amerika komen. Black maakte van açai vervolgens een uiterst trendy product dat bij surfers en skate-boarders in Californië en bij de jetset in New York zeer in de smaak viel. Met de onderneming Sambazon veroveren Black en de zijnen nu Europa. Ook omdat Sambazons açai een bijdrage levert aan een betere wereld. Vele honderden arme regenwoudbewoners in de Amazone werden in samenwerking met een lokale NGO en met geld van het Nederlandse ICCO opgeleid om de wilde açai op een verantwoorde wijze te oogsten en te verwerken. Dankzij afnemer Sambazon hebben zij nu een duurzaam economisch alternatief voor veehouderij en sojaproductie. Meer dan 156.000 hectare regenwoud blijft als wilde oogst- en productiegebieden overeind en Sambazons açai is ook nog eens biologisch gecertificeerd. De productie in de nieuwe fabriek van Sambazon bij de monding van de Amazonerivier gebeurt klimaatneutraal en biedt meer dan honderd geschoolde arbeidsplaatsen. Ga voor heerlijke recepten naar:

P+ webtip: Sambazon

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier