Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
24 april 2010

Kleurrijke Bas Vos bestelt 5 elektrische taxi's

Een Britse taxi heeft grotere deuren dan welke Mercedes dan ook, in Nederland het toppunt van gerieflijke taxivervoer. Behalve dus voor mensen die slecht ter been zijn of zelfs in een rolstoel zitten. "Het rolstoelvervoer in Amsterdam is een crime", stelt BasVos. "Er is veel vraag en weinig aanbod."

De elektrische taxi kan 300 kilometer rijden voordat hij moet worden opgeladen. Dat kan bij oplaadpunten die de hoofdstad laat aanleggen. Vos wil de voertuigen aan TCA-chauffeurs leveren. Hij houdt er eentje voor zichzelf zodat geïnteresseerden een proefritje kunnen maken. Volgens hem is er al veel animo voor de elektrische taxi. Een kleurrijke man, deze Bas Vos. Nu een GroenLinkser (in Amsterdam afdeling Zeeburg). Maar in de korte biografie van deze partij over hem lezen we het volgende:"Bas Vos is een bestuurlijke zwaargewicht van 1939, die nog vol in het leven staat met kinderen van 43 tot 6 jaar oud. Nadat hij een aantal jaren huisarts is geweest, heeft Bas leidinggevende en bestuurlijke functies vervuld bij diverse organisaties, waaronder GMD, de Bedrijfsvereniging Detam, HEMA, DSW Gemeente Zaanstad, NOCNSF, LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging) en Taxi Centrale Amsterdam."Verder: "Daarnaast is hij (president) commissaris bij zes beursgenoteerde ondernemingen en zes niet beursgenoteerde ondernemingen en oud bestuurslid en voorzitter van Milieudefensie.
Hij heeft geleefd in de meest slechte milieuomstandigheden: eerst in Vlaardingen met een door olieraffinaderijen, Unilever-fabrieken en kunstmestindustrie volledig verziektelucht. Vervolgens in Sappemeer aan een kanaal dat volledig vervuild was door afval van strokarton-, aardappelmeel- en suikerbietenindustrie. Bovendien was de bevolking arm. Door deze factoren milieubewust geworden. Lid geweest van verschillende denktanks op milieugebied, meegewerkt aan het verpakkingsconvenant en in elke baan steeds gezocht naar milieuwinst."Bovenal is Vos bekend uit zijn tijd als interim van de roemruchte Taxi Centrale Amsterdam, nadat de top in 2006 wegens wanbeleid was ontslagen. Vos reed vroeger zelf ook als taxichauffeur, in de periode 1967-1971, toen hij ook deeltijd-huisarts was.P+ webtip: Over Bas Vos

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier