Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 juli 2010

Heinz Bio Tomato Ketchup eindelijk in Nederland

Wat is het verschil met gewone ketchup? Niet de landen waar de tomaten groeien. Dat zijn ook Spanje, Portugal en Griekenland. Het is ook niet het recept dat anders is. Aardig wat suiker (invertsuikersiroop): 26,8 gram op een scheut ketchup van 100 gram, dus zeg maar een-kwart. Daar staat tegenover dat tomaten rijk zijn aan lycopene, een anti-oxidant die zou beschermen tegen sommige vormen van kanker. Andere ingrediënten: azijn, zout, kruiden als selderij, uien- en knoflookpoeder. Geen E-nummers, die door kritische consumenten niet altijd worden vertrouwd.Het grootste probleem was om werkelijk al deze ingrediënten weer zo te krijgen, als in de tijd toen de allereerste recepten voor ketchup werden gepubliceerd. In het jaar 1801 kon je gewoonweg geen met gif bespoten tomaten krijgen. Heinz begon in 1876 met de productie en werd wereldmarktleider. Op de nieuwe fles vermeldt Heinz dat de Bio Ketchup geen conserveermiddelen bevat. Daarover zijn nog de nodige conflicten geweest, een eeuw geleden. In 1906 werd het door de Amerikaanse voedselautoriteit FAO verboden om de ketchup nog langer met sodium benzoaten langer bewaarbaar te houden. Het was toen Heinz die als allereerste een alternatief vond, onder andere door niet langer voor onrijpe, maar vol volrode tomaten te kiezen. De ketchup veranderde daardoor van smaak en werd ook dikker.Heinz stapt op een moment in de Nederlandse markt dat de consumentenbestedingen aan biologische voeding met 10,8 procent zijn toegenomen (cijfer 2009), van 583,4 miljoen euor tot 646,6 miljoen euro.
P+ webtip: Heinz Nederland

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier