Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 september 2010

Gemeenten stappen in microkrediet van Oikocredit

Een (Millennium)gemeente kan op verschillende manieren bijdragen aan armoedebestrijding en fair trade en zo meewerken aan het realiseren van de VN Millenniumdoelen. Dit kan via giften, maar ook door geld te investeren. Beleggen moet wel veilig en verantwoord, want een gemeente mag niet zomaar beleggen.Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), is positief over deze vorm van verantwoord en veilig beleggen. Tijdens een recent bezoek aan een cacaoproject in Ghana licht zij dit toe: "Ik vind het een heel mooi product. Het is natuurlijk prachtig dat hier het mes aan twee kanten snijdt: aan de ene kant beleg je als gemeente op een niet risicovolle wijze en aan de andere kant komt het ten goede aan projecten in de derde wereld. Dat lijkt me prima!"Zij voegde hier verder aan toe: "Een toenemend aantal gemeenten onderschrijft de Millenniumdoelen. En daar kun je op deze manier heel eenvoudig aan meedoen. Dan doe je via je eigen beleggingen mee aan het bereiken van de Millenniumdoelen; dat is prachtig."

Het gaat niet alleen om financieel rendement, maar ook om sociaal rendement. Jos de Wit (directeur BNG Vermogensbeheer): 
"Een belegging in het BNG Optimaalselect Fonds met een belegging in Oikocredit levert niet alleen rendement, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden, door het stimuleren van fair trade en lokale initiatieven."Oikocredit draagt al bijna 35 jaar bij aan armoedebestrijding door tegen eerlijke voorwaarden leningen te verstrekken aan groepen arme, ondernemende mensen. Het is wereldwijd een vooroplopend financier van fair trade-bedrijven, microfinanciering, midden- en kleinbedrijf en coöperaties.P+ webtip: Gemeenten en microkrediet