Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 september 2010

P+ toont de geschiedenis van het verpakken

Om de toekomst te verkennen, moeten we het verleden kennen. Joost Jaeger formuleert het ideaal: "De beste verpakking is geen verpakking." Maar dat concept hebben we zelf onmogelijk gemaakt. Het is onpraktisch, want hoe vervoer je dan melk of olie? Verpakking beschermt ook, zelfs eieren, die zelf over een perfecte natuurlijke verpakking beschikken. Eieren zijn buiten de koeling langer houdbaar dan een dode kip.

En elk etiket informeert. Wat dat betreft zijn we als een hond die de eigen staart najaagt. Het ideaal hebben we zelf onmogelijk gemaakt. . Er is zoveel geknoeid met ingrediënten, dat op elke afzonderlijk product moet staan wat er in is gestopt. Verplicht gesteld door Europa. Zelfs op elk afzonderlijk verpakt product moeten alle smaakmakers, E-nummers, kleurstoffen en de aanwezigheid van pinda-bestanddelen in de verwerkingsfabriek vermeld worden. Alleen bij de warme bakker hoeft dat niet. Dan is de afzender bekend. En bij de visboer ook

P+ beschrijft de oudste vorm van verpakken als volgt: Vroeger was alles beter en dat blijft nog heel lang zo. Vroeger ging je naar de markt en kocht je product bij een kraam. Je kon het vers zien, je kon het voelen, je kon het ruiken. Je nam het mooiste product mee naar huis. De vis ging in een schaal, een teiltje of een mandje. En je at het meteen op, want verse vis kon je niet lang bewaren. Er waren geen vrieskisten in de Middeleeuwen. Ook fruit, groenten en granen en bonen gingen in mandjes, of in zakken van natuurlijk materiaal, die werden gewassen en hergebruikt.

En hoe ziet de toekomst er uit? Dan is alles weer afbreekbaar. Het ligt in de lijn der verwachting dat vis uiteindelijk weer net als in de Middeleeuwen dagvers wordt verkocht en dat de verpakking weer in de natuurlijke kringloop kan worden opgenomen: Cradle to Cradle. De gecertificeerde materialen die nodig zijn: biofolie, afbreekbare bakjes, biologische inkt. Ze kunnen tegelijkertijd met de graten van de vis in de groene composteerbak. Anders dan in de vroegste tijden is er wel verpakking, maar het is goed recyclebaar. Het ideaal bereiken is onmogelijk, want de beste verpakking is geen verpakking. Second best: een doordachte verpakking ontwerpen. Er zijn al voorbeelden van. Dat hele knisperende folie om sommige groenten heen, dat is biologisch afbreekbaar en kan zowel in de tuin als in de compostbak worden gemikt. P+ wordt er ook in verpakt. In supermarkten als EkoPlaza zijn bij sommige producten de piepschuimen bakjes al vervangen voor afbreekbare varianten.

P+ webtip: P+ toont verpakkingsgeschiedenis (PDF)