Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 september 2010

Orange Power Wellies: Oplaadlaarzen voor de regen

 

Het idee bestond eigenlijk al iets langer: de Duitse natuurkundige Thomas Seebeck ontdekte in 1821 al hoe een directe omzetting van een temperatuursverschil kon leiden tot een elektrische spanning. Later werd dit zogenaamde Seebeck-effect ondermeer ingezet bij ruimtemissies. Klinkt misschien simpel, maar dat was het klaarblijkelijk niet: er was bijna tweehonderd jaar voor nodig om dit effect ook in simpele aardse voorwerpen voor elkaar te krijgen.
En of het nou kaplaarzen zijn of ruimtestations, bij het Seebeck-effect geldt één gouden regel: hoe groter het verschil in temperatuur, hoe meer energie er vrijkomt. Met andere woorden: hoe meer je beweegt, hoe warmer je voeten, des te sneller is je mobieltje opgeladen.
Dat duurt bij de Power Wellies echter nog betrekkelijk lang: je moet minstens twaalf uur lang met je laarzen rondbanjeren om je lader bovenin de laars te kunnen pluggen en met succes die mobiel weer aan de praat te krijgen. Maar niet getreurd: de Orange Power Wellies zijn nog een prototype. Wellicht dat we over niet al te lange tijd na een dag kantoor onze schoenen kunnen uitschoppen en onze mobiel aan de lader kunnen leggen.

P+ webtip: Got Wind