Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 september 2010

DBA Pen: biologisch afbreekbare pen

Nee, dan de DBA-pen, een strak vormgegeven, professioneel uitziende pen die twee jaar geleden werd ontworpen door een Amerikaans bedrijf en sinds kort op de markt is. "Think before you write" is het motto van de bedenkers van de biologisch afbreekbare, van aardappelplastic gemaakte pen. In het mooi opgemaakt videofilmpje op hun website noemt het bedrijf een aantal indrukwekkende feiten op: dat sinds 1950 meer dan 100 miljard pennen zijn verkocht bijvoorbeeld. Dat dat getal gelijkstaat aan zestig jaar lang zestig pennen per seconde verkopen.

En dan volgen nog meer vergelijkingen: Dat als je al die pennen achter elkaar zou leggen, je 348 keer de wereld rond kunt. Dat je met de hoeveelheid inkt in de pennen honderd Olympische zwembaden kunt vullen. Dat het merendeel van diezelfde inkt ook nog eens giftige chemicaliën bevat. En dan hebben we het nog niet eens over het vervuilende plastic hulsje dat om die miljarden pennen heen zit.

De DBA-Pen is de ultieme oplossing, zo beweren haar makers: de inkt is schoon en 98 procent van de pen is afbreekbaar: het enige dat overblijft is de roestvrij stalen penpunt. Haal die eruit en je kunt de pen zo op de composthoop gooien.

Ook bij het productieproces is aan het milieu gedacht: de fabriek in New York waar de pennen worden gemaakt haalt zijn stroom uit windenergie en de verpakking is eco-vriendelijk. Voor een setje van drie pennen betaal je acht dollar, ongeveer zes euro. Dat is met twee euro per stuk niet heel goedkoop. Dan is de Ecopen met haar dertien cent een stuk goedkoper. Maar ook een stuk minder pen.

P+ webtip: Afbreekbare pen