Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
10 september 2010

Malfay: biologisch leren koken in de Ardèche

Deze zomer mochten we zelf een weekje logeren op Malfay, niet ver van de stad Lamastre. Het beviel ons daar prima, daar op die berg waar je geen deur op slot hoefde te doen. In het gastenboek lieten we een lofrede achter.

"We hebben ons voorgesteld hoe Malfay ontstond. Er werd dus heel stevig gewandeld en daar hoog boven het gehucht Saint Prix moeten Henny en Ronald op een bouwval zijn gestoten. Hoeveel muren stonden er nog overeind? Vier? Vijf? Zes? En dan nu! Een van de meest authentieke huizen waar we ooit hebben gelogeerd, met de originele open haard van de voormalige bakkerij nog in tact. Plus tal van andere kookbronnen over alle kamers en het buitenhuis verspreid, de ene nog fraaier dan de andere. Een sprookjesachtige verzameling van warmtebronnen. Een plek om een verhaal als Sneeuwwitje en de dwergen te bedenken. Superkoel in de brandende julizon. Zeker ook het zwembad, waar het bronwater meer dan verfrissend aanvoelt, met wijds uitzicht op het dal. Ongetwijfeld warm achter die enorm dikke natuurstenen muren wanneer de decemberwinden door de ruige Ardèche jagen. Al die prachtige details in het huis, met zoveel aandacht en smaak aangebracht. De oude, tot kunst verweerde spiegels. Het Provence-blauw van de luiken als statement naar binnen gehaald. De hoge lampetkannen, met een verse bloem er in. Het zonlicht dat door de kroonluchter een spectrum van gekleurde lichtjes op de donkerbruin verweerde balken tovert. Het grote verschil tussen Malfay en de andere gîte in de Provence die we daarna huurden? Liefde!"

Andere vaste gasten aan Malfay zijn onder andere wielrenners tijdens de jaarlijkse Archoise, deelnemers aan cursussen "Mindfulness" en andere "clinics". Paardenliefhebbers kunnen hun eigen paard vrij stallen en gebruik maken van de paardenstal van de eigenaars. Belangstelling voor Natural Horsemanship-training? Architect Ronald (Passiefhuizen) verzorgt de lessen in deze natuurlijke manier om een paard te berijden, waardoor een betere samenwerking tussen mens en dier ontstaat.

En dat Henny Koster koken kan, dat hebben we ook gemerkt. Ze maakte enkele avonden voor ons de heerlijkste gerechten, met een zelfgestookte superzachte Eau de Vie (van echte Poire William-peren) na. Beheerderschap ziet ze, zoals ze het zelf zegt: "Als zeer persoonsgebonden en daardoor van groot belang. De juiste service, timing en oog voor detail." Wie interesse heeft om in deze onderneming te stappen, kan direct contact met Henny opnemen, via onderstaande weblink. Gewoon als huurder een weekje bijkomen met een culinaire ontdekkingsreis, dat kan natuurlijk ook.

P+ webtip: Malfay