Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
15 september 2010

Kazmok: nieuwe tassen van oude transportbanden

 

De vieze banden gaan vervolgens achterin zijn auto waarmee hij naar het terrein van een vriend rijdt waar hij de ruimte heeft om de banden schoon te maken: "Dat gaat met een hogedrukspuit. Met 360 kilo (4500 vierkante meter band) ben je zo een dagje zoet."
Als die taak erop zit, moeten de banden een paar dagen drogen en gaan dan weer achterin zijn kofferbak: op weg naar Tsjechië waar de fabriek staat die zijn tassen maakt: "Ik heb in Nederland ook wel gezocht, maar hier is het veel te duur. Niemand heeft de kennis in huis om deze tassen te maken. Het fabriekje in Tsjechië heeft al achttien jaar ervaring met het maken van zaken als portemonnees en aktetassen."
Waarom transportbanden? "Ik ben al een tijdje met tassen bezig. Mijn voorbeeld is Freitag die tassen maakt van oude zeilen. Dat vind ik een mooi concept. Ik ging op zoek naar materialen die al gebruikt waren. Ik vind het idee dat die banden al zoveel jaren hebben geleefd en rondgedraaid met oud papier, post of bloemen heel bijzonder."
Zijn bedrijf is nog maar heel pril: "Ik ben er vorig jaar zomer mee begonnen en heb in januari mijn eerste productie gedraaid. Dat waren nog maar tien stuks. Ik ben inmiddels bezig met een grotere oplage. Ik verkoop nu nog online, de volgende stap is die naar de winkels."
Het liefst zou hij zich alleen maar bezig houden met de productie en het ontwerpen ervan: "De financiën en marketing vind ik moeilijk. Ik begin nu langzaam agenten te benaderen en heb op een aantal beurzen gestaan." De verkoop van zijn tassen komt nu voorzichtig op gang: "Het gaat redelijk goed, een winkel in Toronto heeft mijn tassen gekocht en ook in Amsterdam liggen ze al een tijdje in de winkel. Daarnaast ga ik tachtig tassen leveren aan een groen kantoor van de gemeente Venlo. In deze tassen kan het personeel zijn persoonlijke spullen opbergen."
De lijn van KAZMOK re-use bestaat uit een serie aktetassen en accessoires als laptopsleeves en riemen. De nieuwste aanwinst is een pilotentrolley 399 euro. Prijzen variëren van 39 tot 59 euro voor de riem en de laptopsleeve, 199 euro voor het tassenmodel van The Principal en 189 euro voor The Tutor.
Stufkens heeft grootse plannen: "Ik wil groot worden, als het kan ook buiten Nederland. Laat mij de Nederlandse Freitag maar worden."

P+ webtip: Kazmok
P+ webtip: Verkooppunt Kazmok Amsterdam

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier