Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
17 september 2010

Shell uit duurzame index vanwege Nigeria

Het FD schrijft: "De verwijdering uit de index is verrassend in die zin dat Shell al zestig jaar in Nigeria olie wint, terwijl de situatie het afgelopen jaar voor zover bekend niet noemenswaardig is verslechterd. De timing is bovendien ongelukkig, omdat Shell de score op de index eerder dit jaar zelf tot bonuscriterium bombardeerde na forse kritiek op zijn beloningsbeleid. Tegenstanders van de index als bonusmaat, zoals de pensioenbeleggers APG en PGGM, zien zich in hun kritiek bevestigd. De index houdt onvoldoende rekening met kansen en risico per bedrijf, vinden ze. Bovendien is de reden van een besluit niet openbaar, terwijl beloningsbeleid "transparant en meetbaar" moet zijn, stelt PGGM.
De index wordt sinds 1999 jaarlijks vastgesteld op basis van een lijst van ruim 100 vragen die naar de 2500 grootste bedrijven ter wereld wordt gestuurd. SAM verzamelt de antwoorden en zegt deze te checken door interviews met stakeholders. Daarna wordt de index, in samenspraak met Dow Jones, opgesteld."

Ook Aegon en Heineken zijn uit de Dow Jones Sustainable Index verdwenen. Nieuwe Nederlanders zijn Coriu, KPN en SBM Offshore.

Winnaars in hun categorie zijn:
TNT
Unilever
AirFrance-KLM
Akzo Nobel
Philips

Eervolle plaatsen zijn er voor:

Randstad
Reed TNT
ING
Ahold
DSM

In totaal zijn er op deze Index dus 13 Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd. We linken naar de DJSI-documenten en naar een recente uitzending van de documentairerubriek Zembla, die in Nigeria werd gemaakt.

P+ webtip 1: De DJSI-resultaten van 2010

P+ webtip 2: Zembla over Shell in Nigeria

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier