Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 september 2010

Nu twee uitvinders van opklapbare container

Het Delftse bedrijf van de in Indonesië geboren Kusuma doet erg geheimzinnig. Nee, er zal geen interview worden gegeven. Nee, de container Foldit wordt niet getoond op de Green Challenge. "Ons persmoment is pas volgend jaar", deelt medewerker Simon Bosgieter van de genomineerde mee. We mogen tegen die tijd nog eens terugbellen. De jury van de Green Challenge was blijkbaar ook niet erg overtuigd. De hoofdprijs van een half miljoen euro ging naar een flexibel solarsysteem, een goedkoop product voor arme landen.

Uitvinder Giesbers was een stuk transparanter. De eigenaar van een installatiebedrijf stelt: "Ik ben de eerste. Mijn uitvinding is wereldwijd gepatenteerd. Wie mijn uitvinding namaakt, komt geen haven in. Mijn opklapcontainer bestaat niet uit staal, maar uit kunststof. Bij het maken daarvan komt 400 procent minder CO2 vrij. Ik ken het verhaal van die jongens uit Delft wel, en ze zijn helemaal niet blij met mij. Ik snap wel waarom. Hun stalen uitvinding bestaat al jaren. Het opklappen van stalen containers duurt tien tot twintig minuten. Ik ken de mensen van de containerterminals en daar zeggen ze: "Er komt niemand het terrein op, die er een half uur over doet om een container in te klappen". Dat moet daar allemaal zo snel gaan."

Waarom doet Giesbers ook niet mee aan de Green Challenge? "Ik ben gevraagd. Maar ik heb de wedstrijdvoorwaarden bekeken, en die houden in dat wanneer ik zou winnen, ik zoveel verplichtingen krijg, dat ik geen vrij ondernemer meer ben. Daar heb ik vanaf gezien. Wij hebben wel meegedaan met de Earth Award van Richard Branson. Daar zijn we veertiende geworden. Dat is ook een wereldwijde competitie." Volgens de Green Challenge klopt deze bewering niet: inschrijven gebeurt altijd op eigen initiatief. Ook ontkent de organisatie dat er belemmeringen zouden zijn voor de deelnemers: de vinding blijft volledig eigendom van de inschrijver. Er is wel begeleiding, die ondersteunend bedoeld is en tot nu als prettig is ervaren.

Het businessplan van Giesbers? "Er zijn op deze wereld 26 miljoen zeecontainers. Als ik eind 2020 4 procent van die markt heb, dan mag ik 1 miljoen containers maken. Daar heb ik het druk genoeg mee."


P+ webtip 1: Uitvinder opklapbare zeecontainer 1

P+ webtip 2: Uitvinder opklapbare zeecontainer 2