Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 september 2010

Women on Wings maakten al 6.000 banen

Is dat een realistisch aantal? Maria van der Heijden en Ellen Tacoma denken van wel. "In 2007, het jaar waarin we zijn gestart, zijn 500 nieuwe banen gerealiseerd. In het tweede jaar 1.000 en in het afgelopen jaar 4.500. We beogen een jaarlijkse verdubbeling en dat resulteert in 2018 in meer dan 1 miljoen banen."

Rangsutra en Fabric Plus zijn twee voorbeelden van Indiase bedrijven die met hulp van deze experts enorme groei hebben gerealiseerd. De meeste vrouwen die voor deze bedrijven werken, zijn niet in loondienst maar ontvangen een faire prijs per artikel of opdracht. De prijs is gerelateerd aan het aantal uren en de kwaliteit van het werk. Het betreft "home/handmade" werkzaamheden die vrouwen kunnen combineren met de zorg voor het huishouden en de kinderen.

Ellen Tacoma: "Toen we begonnen met Fabric Plus werkten er nog maar enkele honderden vrouwen aan het kweken van zijderupsen en oogsten van cocoons. Omdat we aan de voorzijde zijn gaan werken, aan de marktkant, kon een fabriek gerealiseerd worden waar nu drieduizend vrouwen kunnen werken."

Women on Wings werkt zonder subsidies. Drie internationale organisaties zijn partner in het realiseren van de doelstelling: Akzo Nobel, DHL en Cordaid. Inmiddels werken 25 Nederlandse experts van Women on Wings samen met 15 Indiase organisaties.

Ter gelegenheid van haar driejarig bestaan heeft Women on Wings onderzoek laten uitvoeren op het Indiase platteland. Priyanka Tariyal, een studente aan de Breda University, sprak met vrouwen in de Indiase deelstaat Rajastan over de betekenis van inkomen. Tacoma: "De onderzoeksresultaten onderstrepen onze aanpak. Met een inkomen neemt het zelfvertrouwen van vrouwen toe waardoor ze meer invloed krijgen in het gezin en daarbuiten. Vrouwen die geld verdienen, sturen hun kinderen naar school en investeren daarmee in de toekomst van de jeugd. Daarnaast betalen ze leningen af en lenen ze andere vrouwen geld om hetzelfde te doen. Er is een grote sociale samenhang in een gemeenschap waardoor een baan leidt tot aanzien en tot ontwikkeling van vrouwen. Het effect van inkomen op de kansen van vrouwen is dus heel groot. Het sterkt ons om op de ingeslagen weg door te gaan."

P+ webtip: Women on Wings

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier