Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
23 september 2010

Oons Solutions: Kaarsen van oud patatvet

Waarom dit ook een uitstekende vinding is, leerden we in Nederland toen we na tropische zomerregens leerden dat onze riolen erg nauw zijn geworden door gestold vet. Gebruikte plantaardige oliën, zoals frituurvet, kookolie en spekvet, komen vaak na gebruik rechtstreeks via de gootsteen in de riolering terecht. Dit leidt niet alleen tot verstopping van de buizen, maar ook tot hogere kosten bij de waterzuivering en vervuiling van miljoenen liters water. Een liter gebruikte olie kan tot één miljoen liter water vervuilen, is uit Canadees onderzoek gebleken.

Zelf aan de slag dus, wanneer er in de buurt nog geen ophaalservice is, die van het afgewerkte vet brandstof maakt. De geur en kleur van de kaars wordt bepaald door "candlepods" die in de candlemaker worden geplaatst. Een filter in de machine scheidt het restafval van het vet, zodat alleen de oliën gebruikt worden in het recyclingproces. De pods neutraliseren de geur en geven de kaars een nieuwe aroma en kleur, van "Spicy Orange" tot "Hand Picked Apples". In totaal zijn zeven variaties mogelijk.

De motivatie van de uitvinder Mario Silva, CEO van Oon Solutions, is ontstaan uit een holistische visie. Zo is maar liefst 79 procent van al het gebruikte plastic in de candlemaker zelf gerecycled. Bovendien is het energiegebruik minder dan 10W-h (9,4W-h). De candlemaker heeft rigoreuze veiligheids- en gebruikerstesten doorstaan van onafhankelijke laboratoria en is volledig gecertificeerd. De oon candlemaker is online te koop en verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren.

P+ webtip: Oon Candlemaker