Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
23 september 2010

Half miljoen voor zonnecollector SolSource

In een eerste reactie zegt Scot Frank: "Het is geweldig, we hebben de afgelopen vijf jaar proef gedraaid in China. Met dit prijzengeld kunnen we ons product op grote schaal gaan produceren."
De SolSource is een licht en opvouwbaar apparaat dat voor koken, verwarmen, verlichten en het opladen van mobiele telefoons geschikt is. De zonnecollector maakt een eind aan luchtverontreiniging door houtvuurtjes binnenshuis. Met de SolSource zijn vrouwen ook geen uren meer kwijt aan het sprokkelen van hout. Het apparaat is lokaal te produceren en kost slechts 10 euro. Daardoor is het voor veel mensen in ontwikkelingslanden een uitkomst.
Naast de hoofdprijs kende de jury een runner-up prijs van 200.000 euro toe aan Jason Aramburu. Deze Amerikaan ontwikkelde een gemakkelijk verplaatsbare oven die landbouw- en dierlijk afval onder extreme hitte verbrandt tot biochar, een soort houtskool. Behalve als brandstof voor bijvoorbeeld koken en verwarmen is deze biochar te gebruiken als kunstmest. De uitvinding voorkomt dat het afval gaat rotten en CO2 en methaan uitstoot. Ook gaat deze uitvinding, de Re:char, ontbossing tegen:voor de productie van houtskool worden doorgaans veel bomen gekapt.

P+ webtip: De winnaar van de Green Challenge

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier