Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 oktober 2010

Ventilerende lichtkoepel Velux voor op het platte dak

Als het makkelijk is om op een plat dak te komen, is het belangrijk dat de toegepaste lichtkoepel inbraakwerend is. Zeker wanneer deze koepels open kunnen. Een jaar nadat de vaste Velux lichtkoepels als eerste lichtkoepels in Nederland voldeden aan de NEN 5096 weerstandsklasse 2 voerde het erkende keuringsinstituut SHR uit Wageningen daarom een compleet nieuwe inbraakwerendheidsbeproeving uit op de nieuwe ventilerende varianten. Velux doorstond de proef glansrijk en voldoet daarmee ook aan de NEN 5096 en komt in aanmerking voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Over de techniek: de lichtkoepels hebben een glaselement met HR veiligheidsbeglazing direct onder de koepel. Ook zijn de lichtkoepels voorzien van een verstevigde kunststof opstand die aan het dakbeschot wordt vastgeschroefd, zodat de lichtkoepels niet in zijn geheel te verwijderen zijn.
Naast de inbraakwerendheid hebben de innovatieve lichtkoepels door het glaselement een thermische isolatielaag met een 63 procent hogere isolatiewaarde dan andere lichtkoepels. Ook levert het glaselement een aanzienlijke vermindering op van contactgeluiden, namelijk 15 tot 18 dB minder dan bij de huidige standaardoplossingen. De ventilerende lichtkoepel kan met een afstandsbediening elektrisch worden geopend en sluit door de regensensor automatisch bij de eerste regendruppels.

P+ webtip: Velux dakramen