Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 oktober 2010

Regeerakkoord: Duurzame banken gooien fondsen op slot

Beleggingsdeskundige Dorine Putman van de ASN Bank legt uit wat er precies aan de hand is. De ASN Bank schortte op 1 oktober tijdelijk de uitgifte en inkoop van participaties in het ASN-Novib Fonds en het ASN Groenprojectenfonds voor onbepaalde tijd op. Putman tegen P+: "Duurzame beleggers krijgen nu een belastingvoordeel dat uit twee elementen bestaat. Die twee elementen samen zorgen voor een basisrendement van 2,5 procent, waar het gewone rendement nog bovenop komt. Een van de twee elementen blijft bestaan:het niet betalen van de vermogensheffing. Die heffing is 30% over een forfaitair rendement van 4 procent. Wie zijn geld in een van de  fiscaal gefaciliteerde fondsen stopt, hoeft dat echter niet. Dat is een voordeel van 1,2 procent, dat blijft. Maar daarnaast is er ook nog een heffingskorting: over alle belastingen die je over een heel jaar betaalt, mag je nu 1,3 procent aftrekken. Stel: je hebt 10.000 euro in het ASN Groenprojectenfonds zitten, dan mocht je 130 euro aftrekken van het totaal aan belastingen.  Woningcorporaties waren nu eindelijk zo ver om met deze constructie hele grote renovatieprojecten te beginnen, waardoor oude woningen veel minder energie gaan gebruiken. Dit is dus een ramp voor de renovatie, als dit doorgaat. We konden nu net die onrendabele top zo financieren, sinds de regeling per 29 maart 2010 verruimd was. Wij konden groene leningen verstrekken voor verbouwingen. Ook voor zeer energiezuinige nieuwbouw.  Als je de rente voor dergelijke projecten met 1,3 procent  verhoogt maakt dat veel verschil. Daarbij is is de sector niet gebaat."

Het regeer- en gedoog akkoord noopt Triodos Investment Management de uitgifte en inkoop van aandelen en participaties in Triodos Cultuurfonds, Triodos Fair Share Fund en Triodos Groenfonds tot nader order op te schorten.

De voorgenomen maatregel kan dus een enorme domper betekenen voor de groei van het groen beleggen. Het totaal ingelegd vermogen steeg nog van 6,8 miljoen euro in 2008 naar 7,3 miljoen euro in 2009. P+ biedt het meest recente overzicht van de groene beleggingen als PDF. In dit overzicht zijn niet de andersoortige ethische beleggingen opgenomen, zoals de cultuurfondsen en de fondsen die duurzame economische ontwikkelingen in arme landen op gang brengen.

 

P+ webtip: Groen Beleggen in Nederland

 

 

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier