Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
02 oktober 2010

Partner Shell rooft land van Braziliaanse indianen

Het Braziliaanse Openbaar Ministerie heeft Shell al gewaarschuwd dat de joint venture de betrokkenheid van Shell bij biodiversiteit en duurzaamheid in gevaar kan brengen. Shell zegt zich bewust te zijn van het onderwerp en contact te hebben opgenomen met het Braziliaanse Openbaar Ministerie en FUNAI, het Braziliaanse overheidsorgaan voor indianenzaken.

Volgens Shell-woordvoerder Wim van de Wiel gaat de kwestie maar om één van de 23 ethanolfabrieken van Cosan, omdat die draait op suikerriet van het betwiste stuk land. Hij benadrukt dat de handtekeningen van Shell en Cosan weliswaar onder de joint venture staan, maar dat de Braziliaanse mededingingsautoriteit er nog een oordeel over moet vellen. "Formeel is er dus nog geen joint venture." Bovendien hebben de Guarani een rechtszaak tegen de eigenaar van de grond gewonnen. Die zaak loopt nu in hoger beroep. Vandaar dat Van de Wiel de tamtam die de organisatie Survival International over deze zaak maakt op zijn minst voorbarig vindt. "Wacht op de uitspraak, zou ik zeggen."

Survival International bekijkt dat anders. Vanuit Londen zegt Fiona Watson: "Dit is precies het juiste moment om druk uit te oefenen op Shell en Cosan, om ze ethisch verantwoord te laten handelen en de rechten van de Guarani te respecteren. Voor Cosan een goed moment om te stoppen met het winst maken met suikerriet dat afkomstig is van land dat de Guarani toekomt."

Watson wijst erop dat de regering van de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso meer plannen voor suikerrietfabrieken heeft, waarvoor meer land gebruikt gaat worden dat oorspronkelijk van de Guarani was. Het meeste land van de Guarani is al gestolen, zegt Survival International, vaak met grof geweld. Directeur Stephen Corry van Survival International zei onlangs dat Shell een situatie dreigt te verergeren die nu al de zorgwekkendste is van alle indianenvolken in Brazilië. "Nu Shell weet waar zijn Braziliaanse partner staat, hopen we dat ze niet betrokken willen worden bij de godgeklaagde diefstal van het land van de Guarani."

P+ webtip: Rapport over Guarani-indianen